Тестове има за всички ученици, проверяват ги на входа

С добрата комуникация с родителите ще се ограничи разпространението на заболяването, казва Ваня Кастрева

Тестове има за всички ученици, проверяват ги на входа | StandartNews.com

Има достатъчно тестове за всички ученици. Много навреме всички тестове отиват в училищата и нямаме притеснение. Има достатъчно тестове и да се надяваме децата да са здрави. Това заяви началникът на РУО-София Ваня Кастрева пред БНТ.

Тя обясни, че доста повече ученици се връщат сега, защото повече от децата бяха в онлайн обучение преди междусрочната ваканция. Само 0.5% или 700 от учениците в София са диагностицирани болни от коронавирус. Положителното е, че е изградена добра координация между РУО и Министерство на здравеопазването, посочи Кастрева. 

Над 48% от учителите са ваксинирани, като има и 30% преболедували. В прогимназиален етап ваксинираните ученици са около 7%, а в гимназиален етап – 9%., отчете Кастрева. 

Тя се надява, че с добрата комуникация с родителите ще се ограничи разпространението на заболяването, а карантинираните случаи в училище ще намаляват. Самото училище ще решава кога и как да карантинира дадената паралелка, добави Кастрева.

СРЗИ не карантинират паралелки, а определени ученици, като директорът има задача да внесе сигнал до конкретната здравна инспекция. „Колкото е възможно по-дълго време трябва да е присъствено обучението в училищата. Проследявайки ситуацията, моите колеги, които провеждат държавната политика на територията на региона, да не направят предложение за следваща ротация“, категорична бе Кастрева.

В първия присъствен учебен ден в училище ще започнат тестването на входа на училището. Това са бързи тестове, процедурата е известна и тя ще бъде веднъж седмично. Първият филтър за ограничаване на заразата, трябва да е у дома, а вторият в училище. Спазването на правилата за дистанция, носенето на маска, превенцията трябва да са взаимни, изтъкна Кастрева.

Тя отбеляза, че когато тестовете се правят в училищата, всички ученици са поставени под равни условия. Много е важно да не се смесват групите в училищата, да се проветрява и носенето на маска е превенция. Не просто маска на врата или на брадичката, а  маска, поставена както трябва, каза още Ваня Кастрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай