СЗО с препоръки за училищата

Дебатът за спирането на училищата по време на пандемията се възроди от появата на по-заразни вирусни мутации

СЗО с препоръки за училищата | StandartNews.com

„Училищата трябва да се затварят само в краен случай, докато текат проучвания дали новите щамове на коронавирус засягат децата по различен начин“, заяви Световната здравна организация, предаде БГНЕС.

Дебатът за спирането на училищата по време на пандемията от Covid-19 се възроди от появата на по-заразни вирусни мутации.

СЗО каза, че изследванията са фокусирани в момента около факторите, които могат да изложат децата на риск, дългосрочните ефекти върху здравето и въздействието на новите щамове на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява болестта Covid-19.

„Ако се установи, че децата са по-засегнати, може да се наложи да бъдат адаптирани социалните мерки за общественото здраве“, заяви организацията.

„Затварянето на училищата трябва да се прилага в краен случай, да бъде временно и само на местно ниво в райони с интензивно предаване. Властите трябва да проверяват за нови насоки, особено по отношение на появата на нови и евентуално по-предаваеми щамове. В райони с широко разпространение защитните мерки в училищата са от съществено значение. Училищата се нуждаят от планове за предотвратяване и управление на огнища, включително за вентилация, почистване на ръцете и повърхностите, комуникация с родители, използване на маски и физическа дистанция. Деца на 12 и повече години трябва да носят маска при същите условия като възрастните. Физическото дистанциране може да се постигне чрез ограничаване размерите на класовете, редуване на смени и ограничаване на смесването на класовете. Учителите са по-склонни да бъдат заразени извън училищата, отколкото вътре.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай