СМГ е номер 1 в класирането за гимназии

Скочи балът на водещите училища в столицата

СМГ е номер 1 в класирането за гимназии | StandartNews.com

Софийската математическа гимназия за пореден път е на първо място в класирането за гимназии тази година. Няма промени в първите 10 класирани училища, но балът им е скочил спрямо миналата година, каза шефът на регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. СМГ има 479.5 точки, а миналата година са 456. На второ място е Първа немска гимназия, а непосредствено след нея е Втора немска. Четвърто е технологичното училище по електронни системи към Техническия университет, следван от Испанската и Първа английска. Седма е Втора английска гимназия, а осме - френската. На последните две места са 22-ро Средно езиково училище, следвано от 35-то, по известно като руската.

Сред най-желаните паралелки са с испански и английски в Испанската гимназия, сред професионалните - банково дело с английски на НТБГ.

За пореден път в столицата има кандидат-гимназист с максимален бал - 500 т. Момичето се казва Елеонора, завършило е 41-во основно училище и е прието в английската гимназия. Най-висок минимален бал - само 10 т. под максимума има паралелката с математика и немски на СМГ.

Закритите след първо класиране паралелки са общо 15, тъй като за тях е имало по-малко от 6 желаещи. За пореден път се закрива паралелка за асансьорни техници, затворена е и единствената в столицата паралелка за тапицери, за която е имало 0 желаещи. Закрити са и паралелки, свързани с ж.п. техниката, както и за заварчици.

Записването на учениците на първи етап на класиране трябва да стане до 16 юли вкл. Ако не са доволни от мястото си, те трябва да подадат заявления за второ класиране, което ще бъде готово на 18 юли.

Има и една анулирана работа на ученик от СМГ, който след изпита по математика е забравил да предаде работата си на квесторите. Квесторите, които са били длъжни да следят за спазването на процедурата, са дисциплинарно наказани. Момчето има право да бъде класирано, но за съжаление само с точките си по български език и резултата от дипломата, което ще го остави на по-задно място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай