Скандал с националните изпити: Защо авторът на "Талисманът" взриви мрежите

Красимир Бачков има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище

Скандал с националните изпити: Защо авторът на "Талисманът" взриви мрежите | StandartNews.com

След скандала с въпроса за професията на пожарникаря на националното външно оценяване в 4. клас, възмущение предизвика и разказът „Талисманът“, на който седмокласниците трябваше да направят подробен преразказ на националния изпит.

А реакциите в социалните мрежи са ясна картинка на разделението, което цари в обществото ни.

Още вчера МОН обяви, че текстът е писан специално за банката, от която се избират материали за изпитнте варианти, а авторът е многократен носител на национални призове за проза и е издал 7 сборника.

Разказът му "Талисманът" е за осмокласник, който свири на гайда. Учителят му в Музикалното училище организира благотворителен концерт за болната Зорница, а главният герой й подарява своето съкровище - парче обсидиан. На финала момичето оздравява.

Социалните мрежи обаче закипяха заради позициите, които Красимир Бачков заявява в своя Фейсбук профил. Първият му коментар след огласяването на произведението е: „Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите, храненици на Сорос, които вечно са в прожекторите и новините, аз получих своето признание“, пише "Марица".

Преглед на постовете с по-стара дата очертава профила на автора като противник на системата и явен привърженик на определена политическа партия, който отправя призив за напускане на НАТО и „ЕвроГейския съюз“. Твърди също, че „пръскат отрови от небето, за да предизвикат заболявания у хората и следствие на това, да обявяват пандемии, ограничения и забрани“. С правописни грешки говори за „фалшиви пандемии“, „насилствено инжектиране с отрови“, "лапите на СЗО", „изкуствено наложен глад, безработица“. 

Красимир Бачков има висше педагогическо образование и в момента преподава по изобразително изкуство във варненско училище.

„МОН, вие нормални ли сте да дадете на децата тази глупост на матурите? Проверявайте си авторите! Ние се борим срещу пропагндата, а вие официално я легитимирате!!!!“, обърна се задочно към съставителите на изпитния формат Георги Богданов от Национална мрежа на децата, която обединява стотици граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна.

Други коментари в социалните мрежи оспорват и художествената стойност на разказа, за който самият автор твърди, че е бил редактиран, преди да влезе в изпитния вариант. В профила му е публикуван оригиналът, чието заглавие е "Обсидиан". В него има повече детайли за семейството на главния герой, учителят е Чефо вместо Стефанов, братът на момчето - "сладък шошо", описанията са по-богати, срещата с болното момиче се случва в дома му вместо пред читалището. Оказва се също, че след като е получило талисмана, семейството е успяло да събере парите за нужната операция. Има и малко продължение след финалната реплика на оздравялото момиче -  главният герой вади гайдата и се опитва чрез нея да изрази цялата си обич и радост.

Ето и още един коментар от блогъра Мама Нинджа: "По темата за разказа “Талисман” най-важното, на което трябва да обърнем внимание не е от коя партия е авторът, нито дори дали разказът е литература или фейсбук пост. В крайна сметка децата ги изпитват на “преразказ”. Спокойно можеше да им дадат и един футболен коментар да преразкажат или дори виц и пак щяха да оценят способностите на един седмокласник да направи преразказ на “неизучавана творба”.

В този разказ обаче излиза наяве нещо друго и именно то е тревожното, защото е симптоматично за обществото ни.И знаете ли какво си помислих, докато го четох. Помислих си как цялото ни общество е приело ролята на нещастно, болно дете, което все чака чудо, за да се изправи.

Ще ви кажа една тайна.Никой няма да ни даде талисман, а ако някой твърди, че ще ви даде, лъже ви. Няма чудеса.Има воля, работа, съвест, упоритост, гражданско съзнание, емпатия, почтеност, закони (и спазването им), има медицина, наука, образование, култура, има взаимно уважение и добро възпитание.Това са чудесата, които изправят децата на крака. Които изправят обществото на крака".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай