Четвъртък,

Ще съкращават ли лятната вакация? Говори министър Денков

От: Редакция -
4436
Ще съкращават ли лятната вакация? Говори министър Денков
A
A
A

Въпросът за това кога да започне учебната година съм го поставил за обсъждане пред социалните партньори в образованието и предстои обсъждане в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Ще се обсъжда кога да започне учебната година, дали е необходимо да бъде променен графикът на ваканциите, за да има по-дълга междусрочна ваканция, например. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, след като участва в заседанието на Комисията по образованието и науката към парламента, съобщи БТА.

Всички тези въпроси са свързани и ще бъдат представени за обществено обсъждане, отбеляза Денков. Той обясни, че е поставил въпроси и е помолил социалните партньори, синдикатите и работодателските организации да излязат с тяхна неформална позиция, която да се обсъди и след това да се излезе с общо становище, което да бъде представено пред обществото за обсъждане. То ще е свързано с това кога да започне учебната година, кога да завършва, какви да са ваканционните периоди в самата учебна година, защото е факт, че учебната година в България започва сравнително късно спрямо повечето страни, но пък в някои от учебните етапи завършва и по-рано. "Всичко това води до по-къса учебна година спрямо връстниците на децата в другите държави", коментира Денков. 

Той съобщи, че има работна група към Министерството на образованието и науката, в която се обсъждат предстоящи възможни промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и в наредбите, а въпросът за началото на учебната година е поставен пред социалните партньори и за предварително обсъждане в Отрасловия съвет. В отговор на въпрос, дали е възможно промяната в началото на учебната година да не е от тази година, министър Денков отговори, че "има вероятност, защото е въпрос на обсъждане и отбеляза, че е необходимо за тази цел да има промяна в Закона за предучилищното и училищното образование".

В закона е записано, че началото на новата учебна година в България е на 15 септември. Затова първо трябва да обсъдим този въпрос със социалните партньори, да се постигне степен на съгласие, след това да се представи публично и да се убеди широката общественост, че това е полезно за учениците. Има процедура за промяна в ЗПУО и всичко това ще отнеме време, обясни министър Николай Денков. Той заяви, че всички тези важни въпроси трябва да се решават последователно и с убеждаването, че ще се вземе най-правилното решение.

В отговор на депутатски въпрос на заседанието на комисията, дали е възможно учителската професия да стане регулирана професия, министър Денков каза, че има проблем в начина, по който се подготвят бъдещите учители във висшите училища и трябва да се поработи по наредбтата, която задава изискванията.

Дигиталните умения не са най-големият проблем, учителите изпитват огромни затруднения в своята работа, когато се срещат с агресия сред учениците, при работата им с някои родители, които не са мотивирани да подпомагат своите деца, както и при работата на учителите с деца, чийто майчин език не е българският. Затова при работата със закона, с наредбите и стандартите ще поискаме менторството да бъде бъде реализирано по по-системен начин, за да може всеки млад учители да получи подкрепа точно за тези дейности от по-опитните учители. Тези дисциплини също трябва да бъдат включени в необходимия минимум за теоретична подготовка на учителите, обясни министър Денков. 

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички