Ще съкращават ли лятната вакация? Говори министър Денков

Отраслов съвет обсъжда кога да започва учебната година

Ще съкращават ли лятната вакация? Говори министър Денков | StandartNews.com

Въпросът за това кога да започне учебната година съм го поставил за обсъждане пред социалните партньори в образованието и предстои обсъждане в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Ще се обсъжда кога да започне учебната година, дали е необходимо да бъде променен графикът на ваканциите, за да има по-дълга междусрочна ваканция, например. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, след като участва в заседанието на Комисията по образованието и науката към парламента, съобщи БТА.

Всички тези въпроси са свързани и ще бъдат представени за обществено обсъждане, отбеляза Денков. Той обясни, че е поставил въпроси и е помолил социалните партньори, синдикатите и работодателските организации да излязат с тяхна неформална позиция, която да се обсъди и след това да се излезе с общо становище, което да бъде представено пред обществото за обсъждане. То ще е свързано с това кога да започне учебната година, кога да завършва, какви да са ваканционните периоди в самата учебна година, защото е факт, че учебната година в България започва сравнително късно спрямо повечето страни, но пък в някои от учебните етапи завършва и по-рано. "Всичко това води до по-къса учебна година спрямо връстниците на децата в другите държави", коментира Денков. 

Той съобщи, че има работна група към Министерството на образованието и науката, в която се обсъждат предстоящи възможни промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и в наредбите, а въпросът за началото на учебната година е поставен пред социалните партньори и за предварително обсъждане в Отрасловия съвет. В отговор на въпрос, дали е възможно промяната в началото на учебната година да не е от тази година, министър Денков отговори, че "има вероятност, защото е въпрос на обсъждане и отбеляза, че е необходимо за тази цел да има промяна в Закона за предучилищното и училищното образование".

В закона е записано, че началото на новата учебна година в България е на 15 септември. Затова първо трябва да обсъдим този въпрос със социалните партньори, да се постигне степен на съгласие, след това да се представи публично и да се убеди широката общественост, че това е полезно за учениците. Има процедура за промяна в ЗПУО и всичко това ще отнеме време, обясни министър Николай Денков. Той заяви, че всички тези важни въпроси трябва да се решават последователно и с убеждаването, че ще се вземе най-правилното решение.

В отговор на депутатски въпрос на заседанието на комисията, дали е възможно учителската професия да стане регулирана професия, министър Денков каза, че има проблем в начина, по който се подготвят бъдещите учители във висшите училища и трябва да се поработи по наредбтата, която задава изискванията.

Дигиталните умения не са най-големият проблем, учителите изпитват огромни затруднения в своята работа, когато се срещат с агресия сред учениците, при работата им с някои родители, които не са мотивирани да подпомагат своите деца, както и при работата на учителите с деца, чийто майчин език не е българският. Затова при работата със закона, с наредбите и стандартите ще поискаме менторството да бъде бъде реализирано по по-системен начин, за да може всеки млад учители да получи подкрепа точно за тези дейности от по-опитните учители. Тези дисциплини също трябва да бъдат включени в необходимия минимум за теоретична подготовка на учителите, обясни министър Денков. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай