Понеделник,

Ще има ли промяна във ваканциите на учениците? Говори министърът

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
461
Ще има ли промяна във ваканциите на учениците? Говори министърът
A
A
A

Не се предвижда промяна във ваканциите на учениците след отмяната на мерките, свързани с пандемията, стана ясно от интервю на министъра на образованието Николай Денков в предаването „120 минути“ по бТВ.

„Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците, тъй като имахме онлайн обучение през цялото време на епидемията. Усилията трябва да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в училище на тези деца, които отпаднаха“, обясни министърът.

„Междувременно заради неприсъственото обучение, както и миналата година, ще използваме до 2 седмици след края на учебната година“, посочи още той.

„Ние излязохме с една статистика, която показа, че нашите ученици имат доста по малко задължителни учебни часове, отколкото техните връстници в европейските страни. Най големи са разликите между 1 и 6 клас. Всъщност след това от 7 до 11 клас практически равни на техните връстници, 12 клас също е по кратък, но той си има специфика“, посочи министърът. По думите му вече министерството на образованието вече организира преглед на учебните програми и на учебниците, но той трябва да върви заедно и с една дискусия.

„Кога ще отпадне тестването за COVID на учениците e решение на здравните власти. Очакваме колкото може по бързо да отпаднат част от мерките“, коментира министърът на образованието и отбеляза, че няма проблем с доставката на тестове. Министърът каза, че вече в около 50 от 250 български общини няма тестване, защото в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.

„Около 11 300 са децата под 18 години сред бежанците от Украйна. Трябва да се разбере колко ще искат да останат, къде ще останат и ще им се предложат училища и детски градини“, заяви още министърът на образованието.

„Можем да поемем около 20 00 деца без натоварване на системата. Подготвяме сценарий и със 100 000 деца, когато ще трябва да се създаде нова организация“, обясни той.

По думите му децата от Украйна ще имат допълнителни часове по български език, осигурено е целево финансиране. Има учители, които ще осигурят това обучение.

Децата с двойно гражданство вече са в училищата и в детските градини. Сега става дума за тези, които ще са със статут на бежанци, поясни министърът

Чака се от Министерство на здравеопазването да уточнят какъв да е здравният статус, за да бъдат приети децата в училища и забавачки - например какви ваксини трябва да имат, каза още Денков.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията