Село Чепинци стана изненадата на матурите

Повече двойки и по-малко шестици по български

Село Чепинци стана изненадата на матурите | StandartNews.com

Едно смолянско село се превърна в изненадата на зрелостните изпити тази година. 26 ученици от средно училище "Христо Ботев" село Чепинци са изкарали среден успех отличен 5,66 на втората матура.

Оценките са формирани основно от изпита по биология и здравно образование, където според експертите от МОН учителката Даниела Куцева е направила чудеса с подготовката на учениците. Те допълниха, че и общо 27 ученици от училището са се явили на окръжна олимпиада по биология като 9 от тях са стигнали до националния кръг.

Иначе резултатите по български език и литература са по-ниски от обичайното - добър 4,06. Миналата година резултатът е бил 4,25. Учениците се затруднили основно при създаването на текст върху "Косачи" на Елин Пелин като 6 % от тях са предпочели направо да препишат текста на произведението. Най-много ученици, близо половината, са избрали да пишат есе.

Двойките и тройките на изпита са повече, а шестиците - по-малко. С най-добри резултати са двете немски гимназии - Първа и Втора, трета е Испанската гимназия. На втората матура най-висок резултат е показала СМГ. Американският колеж, който миналата година бе първи, тази година е на пето място. Най-високи резултати на втората матура има по химия, както и по чужди езици.

Учениците, които са изкарали 100 точки са 226. Нито един от тях обаче не е изкарал максималния брой точки и на двата изпита. Едва 17 ученици имат две пълни шестици, а миналата година са били 59. Наполовина са намалели отличните оценки на втория държавен зрелостен изпит. От 13 380 те са паднали на 6677. Учениците се затрудняват най-вече при задачите, свързани с пунктоация, както и когато от тях се искало да свържат герой от произведение с конкретен автор. Значителна част не са успели да свържат Куцар от "Албена" с писателя Йордан Йовков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай