Понеделник,

Решено! Денков каза кога започва учебната година

От: Агенция Стандарт -
22787
Решено! Денков каза кога започва учебната година
A
A
A

"При външното оценяване, провеждано в 4-ти, 7-и и 10-и клас, през тази година промени няма да има", това каза във Варна министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който посети Професионалната гимназия по дървообработване в града.

По думите му предстои в това отношение да се направят корекции, като идеята е изпитите да станат по-интегрирани. "Целта е при външното оценяване по математика да бъдат включени въпроси и от други точни науки, а по български език и литература - от други хуманитарни дисциплини", обясни Денков.

Той припомни, че през тази година за пръв път матурите в 12 клас ще бъдат много по-голям брой, но увери, че министерството ще изпълни изискванията на закона. "Все пак остава открит въпросът дали вариантът с толкова много изпити е най-добрият", посочи Денков.

Той уточни, че детайлите за предстоящите зрелостни изпити са достъпни за всички родители, освен това са информирани и висшите училища, които ще ги имат предвид при подготовката на справочниците за кандидат-студентите. 

Министърът припомни, че започва преглед на учебните програми, като целта е работата да приключи до края на юни. "Целта е те да бъдат изчистени от излишни академични термини и, където е възможно, да бъдат включени практически примери", допълни Денков.

По думите му, след като бъдат готови програмите, ще започне преглед на учебниците. "С тази задача ще бъдат ангажирани основно учителите, защото са най-близо до децата, като в работните екипи ще бъдат включени и психолози.  

Следващата учебна година ще започне на 15 септември", допълни министърът. По думите му учебната 2023/2024 година вече може да бъде открита на 7 септември.

"Тази седмица обаче ще бъде разпределена за повече ваканции през учебната година", допълни Денков. Той уточни, че идеята за удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас, също не цели да ги натоварва, а да даде възможност да се ползват по-различни форми на обучение и надграждане на знанията по интересен начин.

Денков допълни още, че няма риск за учениците заради облекчаването на мерките срещу пандемията. "Броят на заразените пада всяка седмица и, ако в края на януари се разболяваха всяка седмица около 12 хил. деца в страната, през последната бяха малко над 1000", обясни министърът, предава БГНЕС.

Той допълни, че министерството разполага с тестове, достатъчни за седем последователни тествания на децата. Според него те са в срок на годност и ще бъдат съхранени, за да бъдат ползвани в началото на новата учебна година.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички