Рекорд: Министър обиколи 115 общини

Вълчев даде инструкции на учителите как да приключват срока

Рекорд: Министър обиколи 115 общини | StandartNews.com

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев разби митовете, че властта не знае какво се случва извън жълтите павета, а отива на пожар само в бедстващи района и то след нареждане от премиера.

Оказа се, че всяка седмица той правел обиколки по страната, за да се среща с преподаватели, директори и с местните структури по образование. Това стана ясно по време на днешното му посещение в Симеоновград, където той се похвали с маратона си от 115 общини, но и бе засипан от проблеми, свързани с обявената грипна ваканция.

Има възможност да се преструктурира учебният материал и да се оформят крайните оценки за първия срок. Ще останат още два дни от първия учебен срок, в което време това може да бъде сторено. При "аварийна ситуация" може да стане и в първите няколко дни на втория срок, поясни Вълчев.

По повод на разпространявани през последните дни подписки срещу "малките матури" и дискусиите около дигиталната диктовка, министър Вълчев каза, че при 90 000 учители в системата е нормално да има различия в мненията.

Външното оценяване след 4-ти клас не трябва да стресира децата. То не ги уврежда и няма елиминаторен характер, смята министърът. Конкретно за диктовката Вълчев бе категоричен, че ако искаме резултатите да са надеждни и съпоставими, изпитите трябва да се извършват при еднакви условия.

Темпото на диктовката няма да бъде бързо, ще се чете от професионален диктор и тя ще бъде тествана предварително, увери Вълчев, като обобщи, че изпитите неизменно ще се променят в дигитална среда.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай