Радост за учителите. Вдигат им заплатите

Парите са осигурени с актуализацията на бюджета

Радост за учителите. Вдигат им заплатите | StandartNews.com

Просветният министър в оставка акад. Николай Денков зарадва учителите, предлагайки да им вдигне заплатите.

2 032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември т.г., а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. ще предложи Денков на социалните партньори в средното образование. Скокът ще дойде с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

На 6 юни т.г. МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лв. допълнително за предучилищното и училищното образование. Първоначално тази сума остана извън разчетите за промяна в закона за бюджета, но впоследствие депутатите гласуваха 150 млн. лв. за увеличение на възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв.

Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31% ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай