Просветният министър призна ще затварят ли вузове

Студентите ще се обучават по същите учебни планове, по които са приети

Просветният министър призна ще затварят ли вузове | StandartNews.com

Нито едно висше училище в България няма да бъде затворено. Всеки университет е ценен с натрупания опит и с преподавателите си. Студентите ще се обучават по същите учебни планове, по които са приети, и ще получат дипломи от университета, в който следват в момента. Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков по радио К2, цитиран от просветното ведомство.

Денков посочи, че в същото време са необходими реформи за повишаване на качеството на висшето образование в България. По-важни от преструктурирането на университетите са необходимите промени в акредитирането им и в атестирането на преподавателите в тях. Всичко това ще стане с промени в закона, подготвени съвместно с ректори. Ще се осигурят и стимули за онези, които са наистина добри в работата си - по-добра материална база, по-високо заплащане на преподавателите.

Според Николай Денков ударното преподаване на материала в училищата води до умора. Затова той смята, че е необходимо повече време за упражнения и по-дълги ваканции през учебната година, за да могат да се възстановяват учителите и децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай