При засилен интерес премина енергийният форум в Тракийския университет

участие в него взеха представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове

При засилен интерес премина енергийният форум в Тракийския университет | StandartNews.com
  • Тракийският университет и Институтът за енергиен мениджмънт, събраха край кръглата маса представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти, журналисти.

В приветствието си при откриването на дискусията за "Чиста енергия, декарбонизация и инвестиции в енергетиката", ректорът- доц. д-р Добри Ярков поздрави присъстващите и подчерта, че силата на учените в Университета е в областта на агроенергетиката, продоволствената и енергийната сигурност и на него може да се разчита за привличане на инвестиции, генериране и осъществяване на идеи за трансформацията от високовъглеродна към нисковъглеродна икономика. Той информира участниците във форума, че тази година по държавна поръчка в Тракийския университет ще се обучават 115 първокурсници в специалности софтуерно инженерство, информационни технологии и компютърни науки, което е показателно за доверието на държавата.

Дискусия предизвика проучването на AmCham България "Декарбонизация на енергийния сектор на България", представено от изпълнителните директори на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов и на "AES България" Иван Цанков, както и презентацията за енергийния преход на Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.

Във форума се включиха on line и учени от Университет "Западна Македония" в гр. Козани Гърция - Евстратиос Луизу и Елевтериос Топалоглу, които запознаха българските си колеги с трудностите, с които се сблъсква подобния на комплекс "Марица-Изток" въглищен и енергиен регион на южната ни съседка.

Славчо Нейков, председател на УС на Института по енергиен мениджмънт обобщи изказаните мнения и предложения като заяви, че всички ценни предложения ще бъдат оформени и предоставени като изводи и препоръки на всички отговорни министерства и институции. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай