Преработват учебници по история за 10-и клас

Три от петте учебника по история за 10. клас могат да бъдат утвърдени, при другите два може би ще се направят допълнителни промени

Преработват учебници по история за 10-и клас | StandartNews.com

Три от петте учебника по история за 10. клас могат да бъдат утвърдени, при другите два може би ще се направят допълнителни промени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след края на днешното заседание на Министерския съвет относно новите учебници по история за 10 клас

Той отбеляза, че образованието не е само предоставяне на знания, но и възпитание и създаване на отношения и нагласи към света.

Вълчев каза още, че духът на програмата по история за периода 1944 -1989 г. е такъв, че тя трябва да създаде отношение към базовите характеристики на режима, който е бил тогава. По думите му учебниците звучат много различно като дух и отношение към периода и обясни, че в момента се работи по възникналата обществена полемика по въпроса.

"Ангажирали сме учени и историци основно от БАН, които не са участвали в процедурата досега, да направят допълнителна дискусия и да намерят най-добрите текстове", коментира Вълчев.

Министерството на образованието е изпратило препоръки към издателствата за учебниците по история за 10 клас заради представянето на комунистическият режим в тях. Преди седмица ресорният министър Красимир Вълчев коментира, че са допуснати грешки, които трябва да бъдат коригирани.

"Имаме минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики, които казах, на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент на не толкова съществени елементи. Има си и няколко откровено провокативни текста. Затова съм дал препоръки на издателството да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници. Очаквам техния отговор."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай