Парите на учителите. Важно съобщение на МОН

Какво казаха за заплатите в бранша

Парите на учителите. Важно съобщение на МОН | StandartNews.com

72 на сто от учителските заплати са увеличени още миналия месец. Това съобщиха от Министерството на образованието. 

Останалите ще ги договорят по-късно, но считано от 1 април 2022 г. 

От там уточняват, че 87% от училищата, детските градини и образователните центрове, които са вдигнали възнагражденията, са достигнали среден ръст от 12,3%  и дори са надхвърлили стойностите, договорени в Колективния трудов договор между социалните партньори и Министерството на образованието и науката.

С над 13% са нараснали заплатите в 170 институции. Това сочат данните от 3995 училища и други образователни институции, които бяха представени днес пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Под 10% е увеличението на 71 места.

Общо 305 институции не са решили с колко ще бъдат вдигнати заплатите, защото още нямат утвърден бюджет с решение на съответната община или очакват изменението наредбата за нормиране и заплащане на труда, което да отрази новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти, уточняват от ведомството, предаде Нова тв.

Проектът на промяната беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН. Бележки и предложения се приемаха до 28 април.  Предстои документът да бъде обнародван в „Държавен вестник“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай