От 1 април може да върнат големите в клас

Ще се съобразим с решението на здравните власти, каза Ваня Кастрева

От 1 април може да върнат големите в клас | StandartNews.com

От 1 април може да се върнат в клас учениците от 5,9,11,12 клас. Ще се изчакат становищата на здравните власти. По-реалистично е те да се върнат в клас след априлската ваканция.Това обяви пред Нова телевизия началникът на РУО- София Ваня Кастрева.

По думите на Кастрева много противоречиви са настроенията сред родителите за връщането на децата в училище. Отново тя посочи, че присъственото обучение няма алтернатива.

И сред родителите, и сред учителите има тревога, подчерта Ваня Кастрева. Притеснението им е да не се разболеят.

В последно време има спад на карантинираните и заболели деца и учители. Образователната система е изключително дисциплинирана, много гъвкава, отчете тя. При всички случаи е нужно време за адаптация, по мнението й.

Онлайн обучението дава възможност да не се пропуска учебно съдържание, според нея. Учебната година ще приключи присъствено, отбеляза началникът на РУО-София.

Около 35% от учителите са ваксинирани.

Няма опасност от нулева година, нито пък да отпадне външното оценяване. Матурите ще се случат, според Кастрева.

Не е ясно дали ще има балове.

Около 1500 ученици в София нямат достъп до интернет. Това са деца в социално слаби семейства. Търсят се алтернативни начини за подкрепа на тези деца. Кастрева бе категорична, че в края на учебната година не трябва нито едно дете да не може да чете и пише заради пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай