Петък,

МОН каза ще има ли сливане на вузове

От: Агенция Стандарт -
1987
МОН каза ще има ли сливане на вузове
A
A
A

Държавните университети няма да бъдат намалени до 16. Това съобщиха за bTV от Министерството на образованието по повод публикации, според които предстои сливане на висши училища.

От МОН отрекоха, че се планира създаването на мегаструктури, а само сливането на някои малки университети:

„МОН обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование и с цел повишаване на качеството“.

За окрупняването на висшите училища се говори от 30 години, казва ректорът на НАТФИЗ.

„Трябва да са ясни параметрите защо се прави това нещо. Ако доведе до позитивни резултати, нямам нищо против. Ако пречи на качеството и образователния процес, всички ще са против“, казва проф. д-р Станислав Семерджиев.

Въпреки че темата отново е на дневен ред, все още няма решение кога и кои висши университети могат да бъдат обединени.

„Няма какво да коментирам. Нищо не е решено“, заяви министърът на образованието Николай Денков.

По брой университети на глава от населението България надминава останалите европейски държави, сходни по население и територия. От Националното представителство на студентските съвети са скептични, че ще се стигне до сливане на висши училища.

„Мисля, че цялата еуфория е леко преувеличена, защото министърът не е провеждал такава тема с нас“, казва Даниел Парушев от Национално представителство на студентските съвети.

„Възможно е споделяне, един консорциум на база партньорства, може да споделим общи преподаватели, ресурси. Не механично сливане, а сливане по правила, с договорени критерии“, казва доц. Лиляна Вълчева от синдикат, "Висше образование" към КНСБ.

Очаква се на 22 февруари, по време на Съвета на ректорите, министърът да представи повече детайли за своята концепция.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията