Матурата по български задължителна за медицина

Променят образуването на баловете, три вуза ще приемат само с матура

Матурата по български задължителна за медицина | StandartNews.com
  • Променят образуването на баловете, три вуза ще приемат само с матура
  • Същото ще важи и за бъдещите юристи

 

Медицинските университети ще приемат студентите си, като в задължителния бал включват и оценката по български език и литература. За това са настояли ректорите на всички медицински вузове и изискването се въвежда от следващата учебна година. Освен това, разбира се, основни критерии за приема са изпитите по биология и химия. Промяната бе предприета от просветното министерство след протести на родители, които не искат децата им да се явяват на три матури. Тъй като матурата по литература е задължителна се оказва, че децата им трябва да се явят на още две - по биология и химия, за да покрият сегашните критерии. В същото време в последната година благодарение на новите учебни програми децата не могат да изучават въпросните предмети, освен като избираеми, и на практика ги изучават с частни преподаватели. След родителския протест ректорите и МОН склониха да се приеме оценка от матурата по български, но на изпита кандидатите все така ще държат основните два изпита за влизане в медицински университет.Това са част от промените в приема на университетите, които просветното ведомство оповести. Повечето вузове ще приемат с оценки от приемните изпити или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятния за тях вариант. Освен това, във връзка с новия закон за предучилищното и училищното образование, в конспектите за кандидатстудентските изпити по биология и химия ще бъдат включени избрани теми от профилиращите предмети "Биология и здравно образование" и "Химия и опазване на околната среда", изучавани във втори гимназиален етап.

Висши училища, които подготвят юристи, също са предвидили оценката от матурата по български да участва във формирането на бала за следващата академична година. В момента се подготвят промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", с които ще се регламентира тази възможност.В три висши училища ще се влиза единствено с оценка от матура, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски", Националната спортна академия "Васил Левски" и Европейският политехнически университет в Перник, в който обаче влизат предимно платежоспособни студенти от чужбина и едва ли матурата би повлияла на приема им.

Пет университета ще приемат студенти само с изпити, като в балообразуването няма да участват оценките от държавните зрелостни изпити. Това са Американският университет в България, Висшето училище по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", Националната музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" и Театралният колеж "Любен Гройс".Във всички останали висши училища в балообразуването ще участват оценките от приемните изпити или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятния за тях вариант.На практика се оказва, че в голяма част от специалностите от областите хуманитарни науки и социални, стопански и правни науки ще се кандидатства с оценката от матура по почти всички предмети. Приемът в специалностите от природни науки, математика и информатика и технически науки ще се става предимно с оценки от държавните зрелостни изпити по математика, български език, информатика, информационни технологии и физика.

Дори и Софийският университет по време на пандемията изневери на себе си и даде възможност на студентите да изберат дали да влизат с матури.Оценките от матура ще важат отново за всички специалности в УНСС. Само за специалностите "Право" и "Медии и журналистика" се изисква и явяване на приемен изпит, освен оценката от зрелостния изпит. Във втория най-голям университет в страната - "Паисий Хилендарски" в Пловдив, във всички специалности може да се избира по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.Догодина в университет ще кандидатства първият випуск, завършил средното си образование по новия училищен закон. Дали е по-добре или по-зле подготвен, няма как да преценим - обучението по време на пандемия е буря в чаша вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай