Китай с революция в образованието. Маха изпити и домашни

Пази физическото и психическото здраве на учениците

Китай с революция в образованието. Маха изпити и домашни | StandartNews.com

Революция в образователната си система прави Китай. Поднебесната империя забрани писмените изпити за децата на 6 и 7 години, съобщи ВСС. Освен това просветното министерство на държавата забрани и домашните за първокласниците тази година. Домашните за прогимназистите пък не могат да отнемат повече от час и половина вечер, допълни АФП.

Това е поредната инициатива за облекчаване на натиска върху родителите и учениците във високо конкурентната образователна система.

Досега от учениците се изискваше да се явяват на изпити всяка година от първи клас до приемните изпити за университет на 18-годишна възраст. Но министерство на образованието на Китай заяви, че този натиск вреди на „физическото и психическото здраве“ на учениците.

В изявление на ведомството се казва: „Изпитите са необходима част от училищното образование, но някои училища имат проблеми с прекалено много изпити, което причинява прекалено натоварване на учениците ... това трябва да се коригира“.

Новите правила ограничават броя на тестовете и изпитите, които училището може да постави за един срок. „Първите и вторите класове на началното училище няма да имат нужда от полагане на изпити на хартиен носител. За останалите класове училището може да организира финален изпит за края на всеки срок. Изпити в средата на срока са разрешени за прогимназията. Местните училищни власти нямат право да организират регионални или междуучилищни изпити за всички класове на основното училище“, допълват от Министерството на образованието.

Изпити, прикрити под различни имена, като академични изследвания, също не се допускат“, уточняват от ведомството.

Промяната е, част от по-мащабни реформи в образователния сектор в Китай. През юли Пекин лиши фирмите за частни уроци, работещи в страната, от правото да печелят от преподаването на основни предмети. Новите насоки също ограничиха чуждестранните инвестиции в индустрията и нарушиха частния сектор за преподаване, който беше на стойност около 120 млрд. долара.

Този ход се възприема като опит на властите да облекчат финансовия натиск при отглеждането на деца, след като Китай отчете рекордно ниска раждаемост.

Неравенството в образованието също е проблем – по-заможните родители са готови да харчат хиляди, за да вкарат децата си в най-добрите училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай