График в училищата.Изцяло присъствено-само 1 клас

Идеята е в сградите да не са повече от 40-50% от децата

График в училищата.Изцяло присъствено-само 1 клас | StandartNews.com

Три варианта за смесено обучение разпрати МОН до училищата. Днес те ще бъдат обсъдени на среща между директори и експерти от просветното ведомство, а решението ще влезе в сила от 27 ноември до Коледа. След това ще се решава как да завърши първият срок.

Всяко училище само ще взима своите решения. Задължително условие е всяко дете да присъства в клас, но без да стават струпвания на големи групи от ученици.

Винаги присъствено в училище ще са децата от първи клас. Останалите ще учат смесено и у дома. Всяко училище ще има право да избере как да се случи това.

Според първия вариант децата от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение, а трите дни преди Коледа всички ще учат в клас.

Вторият вариант предвижда онлайн уроците да са са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа децата да си бъдат вкъщи. Това предложение предвижда 5-и и 12-и клас да учат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно.

При третия вариант от 26 ноември до 2 декември в класните стаи ще са само 6-и, 7-и, 11-и и 12-и клас.

 

И докато идеите все още се обсъждат в МОН, в 51-во училище вече са на хибридна система. 50% от децата в единия пети клас са си вкъщи, а останалите - в класната стая. Редуват се всеки ден. Разделени са четни и нечетни номера.„Въпреки че едната част сега е тук, а другата е онлайн, все пак опитът е важен. От миналата година имаме начините и методите по които да внесем ред и да наблюдаваме класа“, каза пред Нова тв учителят Цветелина Кирилова.

Системата за разделение на класовете на две ще позволи в училището да няма струпване на ученици. Моделът ще бъде приложен и при връщането на всички ученици в училище.Това е възможно, тъй като всяка стая в школото е снабдена с камера, микрофон и телевизор. Те обаче са купени във времето и стойността им е около 200 хил. лева. Затова в 119-то училище избират друг пример.

„Ключовите ученици са тези от първи и пети клас, които на 100% трябва да учат присъствено. За останалите ще разработим график - кога да са присъствено и кога да са на дистанционно обучение“, каза Симеон Ангелов, зам.-директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София.Целта е в училище да не са повече от 40-50% от учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай