Голяма промяна в образованието, какво изчезва от учебниците

Образователното министерство планира да промени учебните програми

Голяма промяна в образованието, какво изчезва от учебниците | StandartNews.com

Образователното министерство планира да промени учебните програми, така че те да бъдат изчистени от излишната фактология. Това обяви в интервю за бТВ заместник просветният министърът Мариета Георгиева.

„Промените бяха продиктувани най-вече от общото мнение в системата, че е по-добре изпитите за 7 клас да се изтеглят максимално към края на учебната година, за да могат децата да упражняват спокойно всичко, което са взели през годината като учебен материал. Освен това, те ще имат и малко повече време за подготовка“, поясни тя.

Георгиева призна, че искането е било тези изпити да се провеждат в последните дни на втория учебен срок. Експертите в МОН обаче са решили да ги преместят само с една седмица. „Решихме това приближаване към края на учебната година да стане постепенно“, обясни зам.-министърът, допълвайки, че основният акцент е спокойствието на децата, а не комфорта на учителите.

Тя повтори отново, че външните оценявания след 7 клас ще се проведат на 17 юни и на 19 юни 2024 г., а тези за 10 клас ще са на 10 юни и на 12 юни 2024 г.

„Не мисля, че такъв тип промяна може директно да даде отражение върху крайният резултат, но очакваме децата да са по-спокойни, а оценките им да са по-добри. Но определено това не е инструмент, който може кардинално да реши съществуващите проблеми и предизвикателства“, каза още Мариета Георгиева.

Коментира и проблема с грешките при проверяване на писмените работи на учениците, както и дозата субективизъм в този процес. „Това е следващата тема. Нашата задача е да направим едно дълбоко преосмисляне на това, какво искаме да постигнат нашите деца при завършването на определен етап от образованието си“, каза зам.-министърът на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай