Голяма надежда. Колко ученици са вече в клас

Родителите се съгласиха на щадящи тестове

Голяма надежда. Колко ученици са вече в клас | StandartNews.com

Повече от 62% от учениците от начален етап или 3/5 от тях вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, сочат данните на МОН. От старта на скрининга на 10-и ноември до края на миналата седмица положителен резултат за COVID-19 са дали 63 ученици. За същия период е установена зараза при 26 учители и 16 непедагогически специалисти.

Близо 146 000 деца от начален етап се върнаха в училище след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. В училище са почти 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната.

От обобщената информация на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици през седмицата от 15 до 19 ноември става ясно, че все повече родители са се престрашили на децата им да бъдат правени щадящи тестове, за да могат да учат присъствено. Когато за пръв път малките ученици се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили декларации за съгласие. За 10 дни техният дял вече е с 5% по-висок.

Обратно в клас без тестване миналата седмица са се върнали и 3573 деца, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти. Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай