Голям скандал в ТУ. Какви пари е раздавал ректорът

Министър Денков го е дал на КПКОНПИ

Голям скандал в ТУ. Какви пари е раздавал ректорът | StandartNews.com

Министърът на образованието сезира КПКОНПИ срещу ректора на Техническия университет в София.

Писмото на акад. Николай Денков до председателя на Антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров от 25 януари срещу проф. дн инж. Иван Кралов е основано на одит на МОН, който е показал, че той е разписвал заповеди, с които сам си е давал парични награди и така е нарушавал закона.

Само за два месеца и 10 дни в ТУ са били раздадени общо близо 3,5 млн. лева допълнителни възнаграждения, на някои хора - по повече от веднъж за месец. Одитът в ТУ-София е извършен от Звеното за вътрешен одит в МОН след сигнал от бившия зам.-ректор на университета проф. Веско Панов. OFFNews писа за него във връзка с отменения от съда избор на ректор на ТУ-София през 2019 г. и отказа на министър Денков да назначи служебен, след което проф. Кралов беше преизбран от Общото събрание.

Министър Денков разпорежда одита на 7 януари. Той обхваща периода 01.11.2021 г.-10.01.2022 г. Докладът с констатациите е от 21 януари. Видно от тях, за този период са издадени 68 заповеди за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения. 47 - за заемащи ръководни функции, 39 - за персонал, който не е научно-преподавателски с ръководни функции.

През ноември и декември ректорът на ТУ-София е подписал заповеди за изплащането на допълнителни трудови възнаграждения за съществен принос при изпълнение на служебните задължения. В списъците с наградените фигурира и неговото собствено име. По този повод министърът на образованието пише до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)

,

По заповед №3605/11.11.2021 г. са платени 179 000 лв. на 88 преподаватели. 4 800 лв. от тях ректорът подписал за себе си, става ясно от одитния доклад.

От 17 декември 2021 г. до 10 януари 2022 г. са издадени още две заповеди за допълнителни възнаграждения. Те са подписани от ректора и главната счетоводителка доц. д-р инж. Лидия Гълъбова.

Със Заповед № 4005/16.12.2021 г. е наредено със заплатата за декември да се изплатят парични награди за съществен принос при изпълнението на служебните задължения на преподавателите и служителите, работещи по трудов договор. Мотивът е постигането на положителни финансови резултати на университета през 2021 г. Размерът на наградите е процент от основните месечни заплати. В докладна зам.-ректорът доц. Росен Радонов предлага ректорът да получи 200% от основното му възнаграждение.

Предложението за паричните награди е на главната счетоводителка в доклад от 7 декември 2021 г. В него тя отчита 24 083 695 лв. при бюджет в размер на 29 187 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай