Едва 50% от професиите ще останат след 10 г.

Децата ни нямат базови дигитални умения, каза Пламен Димитров

Едва 50% от професиите ще останат след 10 г. | StandartNews.com

 

В момента е сигурно, че 65 процента от децата, които сега са в първи клас ще работят нещо, което в момента го няма да пазара на труда. По-младото поколение, почти всеки от тях е в интернет постоянно, което не значи, че те са непременно подготвени за ерата на дигитализацията. Системата на образование трябва да "превключи"  на дигитална основа, за да имат учениците умения, които освен сърфиране в мрежата, да им гарантират и работа. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на форума "Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията" в Кюстендил.

Според него е необходимо да се мобилизира цялата общност – академичната, управленската, тази на бизнеса и на пазара на труда, за да може да се отговори адекватно на новите предизвикателства.

"Необходима е национална програма за базови и дигитални компетентности. България е на последно място в ЕС и по този показател. Заедно с работодателите в отделните браншове трябва да започнем да надграждаме тази база, за да можем да надграждаме начина, по който идват новите решения", каза Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай