Сряда,

Докторантите с повече пари. Къде е уловката?

От: СТАНДАРТ -
1469
Докторантите с повече пари. Къде е уловката?
A
A
A

750 лева ще стане стипендията на докторантите. Това съобщи просветният министър акад. Николай Денков при представянето на бюджета за образование през 2022 г. За целта в него са предвидени допълнително 5 млн. лв. или 50% спрямо досегашните 8 млн. лв. С тях ще бъдат увеличени с 10% и на стипендиите на студентите.

Допълнителните средства за докторантите обаче ще бъдат предоставени и със система за изразходването им.

„Само около 20% записаните докторанти завършват. Това означава, че има проблем с изразходването на средствата и липса на контрол”, посочи министърът.

Пред „Монитор” акад. Денков обясни, че трябва да се разбере по какъв начин ще бъде осигуряван контролът, така че тези средства да не се разпиляват. „В момента огромният дял докторанти не завършва, но трябва да се изясни кое е причина и кое е следствие – защото нямат достатъчно високи стипендии или се заявяват твърде много докторанти, за да може да се използва този финансов ресурс. По сегашния ред, ако останат стипендии за докторанти, те се разпределят между останалите студентите. Това размива отговорността кой не успял да защити докторантура”, разясни акад. Денков. Затова  по думите му трябва да бъде изградена система, с която да е ясно, че с финансирането на докторанта има ангажимент както от негова страна, така и от страна на висшето училище или научната организация, че той ще защити. „Може да има процент, който да не са защитили, но не трябва да е 75-80%. Това е нормално”, категоричен е министърът.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички