Докторантите с повече пари. Къде е уловката?

Акад. Денков представи бюджета за образование

Докторантите с повече пари. Къде е уловката? | StandartNews.com

750 лева ще стане стипендията на докторантите. Това съобщи просветният министър акад. Николай Денков при представянето на бюджета за образование през 2022 г. За целта в него са предвидени допълнително 5 млн. лв. или 50% спрямо досегашните 8 млн. лв. С тях ще бъдат увеличени с 10% и на стипендиите на студентите.

Допълнителните средства за докторантите обаче ще бъдат предоставени и със система за изразходването им.

„Само около 20% записаните докторанти завършват. Това означава, че има проблем с изразходването на средствата и липса на контрол”, посочи министърът.

Пред „Монитор” акад. Денков обясни, че трябва да се разбере по какъв начин ще бъде осигуряван контролът, така че тези средства да не се разпиляват. „В момента огромният дял докторанти не завършва, но трябва да се изясни кое е причина и кое е следствие – защото нямат достатъчно високи стипендии или се заявяват твърде много докторанти, за да може да се използва този финансов ресурс. По сегашния ред, ако останат стипендии за докторанти, те се разпределят между останалите студентите. Това размива отговорността кой не успял да защити докторантура”, разясни акад. Денков. Затова  по думите му трябва да бъде изградена система, с която да е ясно, че с финансирането на докторанта има ангажимент както от негова страна, така и от страна на висшето училище или научната организация, че той ще защити. „Може да има процент, който да не са защитили, но не трябва да е 75-80%. Това е нормално”, категоричен е министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай