Добра новина за университетските преподаватели

Правителството отпуска още 20 млн. лв., които ще бъдат предоставени на 33 висши държавни училища

Добра новина за университетските преподаватели | StandartNews.com

Минималното възнаграждение на преподавателите в университетите се увеличава от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли 2022 г. Това съобщиха от Министерство на образованието, като уточняват, че увеличението се отнася и за преподавателите, и за асистентите.

Правителството отпуска още 20 млн. лв., които ще бъдат предоставени на 33 висши държавни училища с общо 11 512 души академичен състав, от които 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени след постигнато съгласие със Съвета на ректорите на висшите училища в страната и синдикатите във висшето образование.

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв., реши още кабинетът. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и на 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лв.

Целта е по-високите възнаграждения и стипендии да насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав във висшите учебни заведения в страната.

По информация на kmeta.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай