Директор разкри как ще се учи при пандемия

Първолаците да не ходят на занималня, децата да си носят храна от къщи, препоръча Асен Александров

Директор разкри как ще се учи при пандемия | StandartNews.com

Как децата ще учат от 15 септември, ако пандемията продължава? Интересни правила за новата учебна година разкри в интервю пред вестник "Телеграф" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите на училища. Той е директор на 51-о училище в София.

"Първо, ще разделим класовете на две групи. Това важи за всички с изключение на първокласниците. Ще бъдат между 13 -15 деца, като те могат да бъдат разделени по азбучен ред. Едните са една седмица в клас, другите дистанционно. После се обръщат.

Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателя и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок", каза Александров пред колежката Райна Харалампиева.

"Досега ние прилагахме кабинетна система за големите. Сега трябва сменим схемата, защото засега идеята е ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички. Учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове - например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове".

Директорът препоръча децата да носят храна от дома и да не използват стол или лавка. Новости се очакват и при междучасията. "Те няма да са по едно и също време за всички. Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други - от 9.15 до 9. 30 и т.н., за да има достатъчно място да играят.

Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил. Имаме в парка 6-7 индивидуални зони и по едно и също време ще излизат най-много 6-7 класа. Предизвикателството е големината на часовете и междучасията. Тя ще бъде доста различна от досегашната.

Блок часове от 60 -70 минути. Това, че ще имат 10 минути по-малко учебен час, не е толкова важно. Важно е децата да могат да излязат навън. Пример: при два часа история, блокът е 90 минути – 75 са за работа, 15 са навън. Всяко училище обаче си прави своя организация.

Часовете по физическо могат да бъдат два часа. Ако децата обаче влязат в салона два часа, ще стане белята. Затова тези два часа да отидат наблизо в парка и да поиграят. Ако се съблекат и влязат два класа в един салон и край – язък за мерките", коментира той.

Александров е на мнение, че в коридорите и в лавката децата трябва да са с маски, а в класните стаи - без.

Най-деликатно е при първокласниците, които са само с присъствени учебни занимания.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия.

При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем", каза още Александров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай