Неделя,

Денков с новини. Удължават годината, променят учебниците

От: СТАНДАРТ -
12715
Денков с новини. Удължават годината, променят учебниците
A
A
A

Учебната година да започва от 7-8 септември, а лятната ваканция да е по-кратка, поиска просветният министър акад. Николай Денков.

„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт“, каза Денков в интервю за бТВ.

Според разчетите страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас. Денков каза, че разликата в продължителността е 25%. „Това трябва да се компенсира, затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, каза Денков.

По думите му е възможно учебната година да стартира съдържателно около 7 или 8 септември, а учителите от 1 септември да започнат подготовката за влизането на децата в класните стаи.

„Това, което виждаме също освен по-късата учебна година и по-дългата лятна ваканция е един нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция“, каза Денков.

Друг проблем, който очерта министърът на образованието е учебният материал, който не е съобразен с възрастта на децата. Предвижда се промяна в учебниците така, че съдържанието им да бъде по-леко.

„Материалът е поднесен сложно. Най-много оплаквания има по отношение на математиката в някои от класовете“, каза той.

„Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите. Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, каза Денков.

По думите на министъра около 5% от децата в системата не посещават учебни заведения или около 40 хиляди деца.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички