Денков с новини. Удължават годината, променят учебниците

Ето какви промени готви МОН

Денков с новини. Удължават годината, променят учебниците | StandartNews.com

Учебната година да започва от 7-8 септември, а лятната ваканция да е по-кратка, поиска просветният министър акад. Николай Денков.

„Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт“, каза Денков в интервю за бТВ.

Според разчетите страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас. Денков каза, че разликата в продължителността е 25%. „Това трябва да се компенсира, затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, каза Денков.

По думите му е възможно учебната година да стартира съдържателно около 7 или 8 септември, а учителите от 1 септември да започнат подготовката за влизането на децата в класните стаи.

„Това, което виждаме също освен по-късата учебна година и по-дългата лятна ваканция е един нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция“, каза Денков.

Друг проблем, който очерта министърът на образованието е учебният материал, който не е съобразен с възрастта на децата. Предвижда се промяна в учебниците така, че съдържанието им да бъде по-леко.

„Материалът е поднесен сложно. Най-много оплаквания има по отношение на математиката в някои от класовете“, каза той.

„Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите. Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, каза Денков.

По думите на министъра около 5% от децата в системата не посещават учебни заведения или около 40 хиляди деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай