Сряда,

Дават повече пари за инженери и математици

От: Администратор -
A
A
A

По-високи университетски субсидии за математици и инженери отпуска държавата. Увеличено финансиране ще ползват специалностите, чиито кадри са най-търсени на пазара на труда, реши кабинетът в оставка на вчерашното си заседание. Държавната субсидия се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Кабинетът реши коефициентите за приоритетните професионални направления да се увеличат между 6 и 28%. Най-голям скок ще има за математика, информатика и компютърни науки, биология, химия и физика, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия и др. Вдигат се и коефициентите за педагогика. Намалява се обаче финансирането за професионално направление национална сигурност, с изключение на военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен.

По този начин се орязва драстично финансирането за новоприети студенти в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където също има направление "Национална сигурност". Намаляват се коефициентите и за медицина, стоматология и фармация. Сметките на държавата показват, че там се обучават достатъчно студенти. Освен това голяма част от завършващите впоследствие заминават в чужбина. Досега коефициентът за тези специалности беше 9.40, тоест държавата даваше над 6500 лева годишно за обучението на един студент.

Тагове:

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички