Да те бъгнат преди първи клас

Системата проработи с грешки, не намират адреси или не ги свързват с квартала

Да те бъгнат преди първи клас | StandartNews.com
  • Живеем в къща, но не ме регистрират, защото трябва да посоча вход, оплаква се майка
  • Системата проработи с грешки, не намират адреси или не ги свързват с квартала

Всички помнят времето, когато за да уредиш първолака си в съседното училище, трябваше да платиш нещичко. Е, сега първолакът може да бъде изхвърлен от кварталното школо само с един бъг заради електронната система за кандидатстване. Както и всички други електронни неща в държавата, тя е всичко друго, но не безгрешна. Но ако става дума за приема в първи клас, за който навремето се виеха родителски опашки пред училищата, проблемът е сериозен.

"Детето ми, което ще бъде в първи клас, живее в съседство с училището, в което кандидатстваме. На няколко пъти опитвам да си направя профил и се оказва, че нашата улица я няма в района на това училище", разказва майка на бъдещ първолак, която упорито се бори със системата за подаване на документи.За първи път, по подобие на детските градини, и кандидатите за първи клас в столицата могат да подават документи през единна и централизирана система, която уж трябва да отсее вариантите за грешка и да направи класирането най-благоприятно за децата. Досега такива системи имаше само в отделни училища, но за първи път това се прави от общината.Систмата обаче тръгна с грешки и бъгове, което не беше неочаквано.

В първите дни от пускането й фейсбук преливаше от постове на родители, които имаха редица затруднения - не можеха да влязат в системата, в нея липсваха редица адреси, районът на училището им се оказваше друг, което съответно носи по-малко точки. Родител се оплака, че живее в къща, но системата упорито иска за неговия адрес да се подаде вход. "Опитах с 0, опитах с първи вход, не го приема", твърди той. Други семейства, при които входът е "П" - идва от пломба, тъй като е бил построен допълнително, въобще не могат да си отворят профил и да подадат документите на детето си.

"Чудя се дали, както и на изборите, не трябваше да оставят първоначално хартиен и електронен вариант за подаване на документите, докато тези неясноти се изчистят", пита училищен директор. Администраторите от Столична община оправяха някои от проблемите в движение, като надеждата на родителите е те да бъдат отстранени до 19 април - тогава ще бъдат обявени 12-те хиляди свободни места.Много родители още в първия ден изобщо не можаха да се регистрират в системата. Някои обясниха, че тя не приема регистрацията им, а при втори опит им изписва, че вече имат профил. Други, забравили паролите си, не можаха да получат нови.

"Пети ден чакам да ми бъде изпратена паролата на имейла", разказа майка.Някои родители след многократни опити с ужас установяваха, че системата не отчита адресите им. "Имам проблем с въвеждането на номер на блок. Дава ми, че не е намерен резултат", чуди се родител. "При мен няма улица. Две главни улици в квартала ги няма", казва друг. Някои бяха изненадани от ново райониране, при което се оказва, че училището, което до миналата година е попадало в един район, тази година е в друг.Трети се оплакват, че системата не им позволява за актуализират информацията за адресна регистрация и уседналост.

"В личната карта имам само булевард без район. В системата иска да пиша и район. Ако от там идва разминаването, не знам как точно ще се оправи", споделя родител.Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, отговорен за внедряването на системата, съобщи в профила си, че тя е станала мишена на виртуална атака. "Регистрираме и 23 бота, които са опитали да направят близо 10 000 фалшиви заявки с цел компрометиране на системата. Нито един не е успял!", коментира той два дни след пускането на системата. Неотдавна обаче по същия начин в конкурса "София избира" за проекти, подобряващи градската среда, бяха регистрирани необичайно много ботове за определен проект, които станаха ясни едва след като "Спаси София" заговори за тях и те бяха изчистени от общината.Според Керезов обаче до момента са регистрирани предимно "отделни частни случаи - за информация, която не се вижда, за затруднения на входа и др".

"Разгледали сме всеки получен случай и ценим обратната връзка. Благодарим за всеки сигнал, защото при изчистването им решаваме проблем на още няколко родители. Тези десетки случаи, на фона на десетките хиляди профили, са непредвидими, възникват при пренос на старите бази данни и се очакват при старта на всяка система от подобен мащаб. Пуснахме я в експлоатация достатъчно рано, за да могат родителите да се запознаят с нея преди класиранията както за първи клас, така и за детски градини, ясли и ПГУ и да гарантираме, че към момента на кандидатстване всичко е изяснено", обясни той.Въпреки изявлението на Керезов и факта, че действително част от проблемите се отстраняват, под неговия пост продължават да се трупат съобщения. "Уви, не са отстранени. При нас детето стои в четвърта група за всички училища, включително това до вкъщи. Системата намира адреса, но явно не свързва този адрес с квартала", казва майка.

"Всичко пробвах като комбинации"."Системата работи. Към момента има направени над 16 хиляди кандидатури. Отстранени са проблемите по всички конкретни сигнали. Всеки родител, който има затруденние при създаването на кандидатура, може да се свърже чрез публикуваните телефони и да и да получи съдействие", коментираха от Столичната община.

Въпреки това родителите са на мнение, че разработчиците не са предвидили всички възможни случаи и ако дадено дете не се класира до най-близкото училище, родителите биха могли да съдят общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай