Българските онлайн студенти в САЩ остават

Щатите няма да гонят чуждестранни студенти, които учат само дистанционно

Българските онлайн студенти в САЩ остават | StandartNews.com

Българските студенти в САЩ, чието обучение е изцяло онлайн, остават в Америка. Администрацията на президента Доналд Тръмп се отказа от решението си чуждестранни студенти, чиито университети провеждат занятията си през предстоящия академичен семестър изцяло онлайн, да бъдат депортирани от САЩ, предадоха световните медии.

Решението идва само дни след като от имиграционните власти в страната съобщиха, че въпросните възпитаници на учебни заведения трябва да напуснат държавата или да се преместят на друго място, което предлага комбинация от интернет и присъствено обучение.

Това предизвика недоволството и на два от най-елитните университета в страната – „Харвард“ и Масачузетският технологичен институт, които миналата седмица заведоха дело срещу рестрикцията във федералния съд в Бостън. Те твърдяха, че по този начин се пречи на общо над 9 000 студенти от чужбина да пребивават в страната.

В иска си те описаха необходимостта от въвеждане на временна заповед, която не позволява на правителството да наложи въпросното решение, тъй като е в разрез със Закона за административните процедури. Обвинението бе подкрепено и от десетки образователни асоциации в Щатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай