Без нулева година, но не правете планове за юни

Предварителните изпити в университетите също се отменят

Без нулева година, но не правете планове за юни | StandartNews.com

Няма да има нулева година, но не бих посъветвал никого да прави планове за юни. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг за дистанционното обучение. По неговите думи в зависимост от продължителността на извънредната ситуация има пет сценария за наваксване на учебния материал. Най-вероятно няма да има пролетна ваканция, а ако обстановката продължи и след Великден, може да се учи и през юни. Засега обаче не се обсъжда кой от сценариите ще бъде приложен, защото не се знае как ще се развие ситуацията. Материалът със сигурност ще се преструктурира.

Вълчев посочи, че 89 на сто от училищата са заявили желание да участват в онлайн обучението, но на места това не се е случило поради срив на платформите. Shcolo е увеличило 20 пъти посещенията си и това е причина за срива. Очаква се утре платформата да заработи. Министерството е дало на училищата и указания как да ползват платформата на Майкрософт, с която има договор. Ще бъдат закупени устройства от МОН за 2000 учители, които нямат такива. За учениците с този проблем обаче няма такава възможност, защото са над 35 000. Още толкова нямат интернет. Преговаря се с мобилни оператори да пуснат безплатни точки в тези квартали, които са предимно ромски.

Предварителните изпити в университетите също се отменят. Възможно е да се проведат и само редовни, ако кризата продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай