579 млади лекари положиха хипократова клетва в НДК

Президентът и премиерът уважиха церемонията на Медицински факултет към МУ-София

579 млади лекари положиха хипократова клетва в НДК | StandartNews.com

 

  • Президентът и премиерът уважиха церемонията на Медицински факултет към МУ-София

579 млади лекари от Медицинския факултет на Медицински университет-София днес положиха Хипократовата клетва. Тържествената церемония се състоя по традиция в Зала 1 на НДК.

За да подкрепят младите лекари, на церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, посланици, директори на болници.

Във Випуск 2021 завършиха 274 българи, от които 53-ма са с отличен успех, а трима са абсолютни отличници и получиха наградата „Златен Хипократ“ от ректора на Медицински университет, акад. Лъчезар Трайков. Това са д-р Лора Петрова, д-р Цветан Тончев и д-р Владимир Йорданов.

Тях и колегите им абсолвенти, ректорът приветства като добре дошли в „…една общност на познанието, на споделената отговорност, на взаимното доверие и колегиалност, на общите усилия да направим живота на хората по-добър във всяко едно отношение.“

Той ги призова да останат в България, като наблегна на усилията, които университетът прави, за да мотивира младите да се развиват кариерно в рамките на самото висше училище. „Защото виждате сами, че страната ни и здравната ни система имат огромна нужда от Вашия потенциал, от Вашата помощ и енергия“, каза ректорът.

 „Днес медицината е приложно поле на най-сложни технологии, дистанционен контакт, дигитализация и изкуствен интелект, но в тази реалност, скъпи колеги, никога не забравяйте, че светът на болния човек е затворен в болничната стая и той всеки ден очаква вас - лекаря, очаква вашия глас, вашите окуражителни думи и вашите умения. Облекчавайте страданията му, търсете упорито диагнозата и лекувайте с вещина и милосърдие. Вярвайте на пациентите си и се борете за живота им”, заяви в приветствието си проф.д-р Димитър Буланов,  декан на Медицинския факултет.

Той подчерта и ролята на медиците в годините на световна пандемия, като благодари на доброволците, които в един от най-трудните периоди за страната ни, се включиха в грижите за болните в Ковид-отделенията и показаха отговорност и мъжество, силен дух, смелост и знания, преди още да са положили Хипократовата клетва.

Министър –председателят Кирил Петков обяви пред абсолвентите, че се отказва от подготвената официална реч и изнесе нестандартно изказване по темата за трудните избори, които човек трябва да прави, особено когато от неговото решение зависят човешки животи. Той даде пример от личния си опит в акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров и пожела на абсолвентите „Бъдете горди, че сте български лекари. Всички ние разчитаме на Вас!“. 

В словото си  президентът Радев подчерта значимостта на медицинската професия за обществото и за държавниците: „Едва ли ръководството на университета си спомня друг случай, когато тук на дипломирането да присъстват едновременно президент, вицепрезидент, министър-председател, министри, народни представители и кмет на София... И това е ясен знак, че здравето на българите и, особено перспективата за професионално развитие на младите български медици е във фокуса на държавата“.

Той не пропусна да обърне внимание и на развитието на обучението по медицина: „Искам да поднеса своята благодарност към ръководството и преподавателите от Медицинския университет-София, за това, че не само успяват да съхранят традициите на това старо, известно учебно заведение, но и по най-добрия начин успяват да ги съчетаят с нови перспективни методи на обучение, да разгръщат мощни изследователски програми, да привличат студенти от цял свят“.

 По традиция завършващият випуск предаде „Факела на човечността” на представител на първокурсниците. За първи път този ритуал беше изпълнен точно преди 6 години. Момичето, което първо получи факела тогава – Калина Стефанова, днес, вече като д-р Стефанова, го връчи на своите по-млади колеги с пожеланието да пазят хуманността в професията.

Като доказателство за своите ценности, абсолвентите събират средства за дарение на нов детски дефибрилатор за СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", гр. София.

Церемонията протече при спазване на всички противоепидемични мерки. Близките на абсолвентите не присъстваха, но имаха възможност да наблюдават церемонията в специален YouTube канал -  https://www.youtube.com/watch?v=wcu_Ae3py1I

Празничната атмосфера е запечатана на стотици снимки, които са качени в страницата на Випуск 2021 във Фейсбук - https://www.facebook.com/%D0%92%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA-2021-%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%9C%D0%A3-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-105557192048436

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай