Заваляха оставки в Кипър заради серийния убиец

Днес оставка на началника на полицията ще последва тази на правосъдния министър

Заваляха оставки в Кипър заради серийния убиец | StandartNews.com

В Кипър продължават политическите сътресения, предизвикани от серийните убийства на 7 чужденки, включително две деца. Днес втора оставка - на началника на полицията, ще последва вчерашната оставка на правосъдния министър.

Критичната среща на президента Никос Анастасиадис с началника на полицията Захариас Хризостому тече в момента. Оставката на полицейския шеф бе поискана настоятелно от политическите партии и мнозинството от кипърското общество. Върху полицията се стовари огромно недоволство и възмущение заради провала ѝ да разследва навреме случаите на изчезналите жени мигрантки през последните 3 години, станали жертва на кипърския сериен убиец Никос Метаксас (35 г.), което би могло да го спре много по-рано.

Днес Никос Анастасиадис се среща и с дипломати на трети страни, чиито граждани работят в Кипър. Президентът ще поднесе „извинение от името на държавата за евентуални пропуски при разглеждане на делата“. В Службата на комисаря по правата на човека ще бъде създадена специална секция за разглеждане на всички жалби, свързани с пребиваването на чуждестранни работници в Кипър, обяви Анастасиадис. Той съобщи още и че телата на жертвите ще бъдат изпратени в родните им държави за сметка на правителството на Кипър.

Граждански мълчалив протест „за жените, които са изгубени, за жените, които никой не търси, срещу расизма: се събира за втори път тази вечер пред президентския дворец в Никозия. На първия митинг миналия петък близо 1000 души настояха за отговорност и справедливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай