Заловиха опасен интернет измамник. Причината

МВР разследва различни подобни схеми

Заловиха опасен интернет измамник. Причината | StandartNews.com

Мъж е обвинен за измама на непълнолетно момиче с близо 9000 лева. Той е на 44 години от София и са му повдигнати обвинения по досъдебно производство, образувано от Районно управление - Етрополе. Мъжът е с наложена мярка "подписка", съобщиха от МВР.

Според събраните данни по разследването той се е възползвал от неопитността на непълнолетна девойка, като чрез интернет комуникация е възбудил и поддържал у нея заблудата, че ще ѝ поръча и закупи на изгодна цена смартфон, а също така ще разреши нейни проблеми от личен характер. За целта момичето му превело общо 8878 лева.

В началото на месеца от МВР предупредиха за схеми за измами в интернет с атрактивни предложения и реклами и дадоха няколко съвета при планиране на ваканция или наемане на къща по повод предстоящите ногодишни празници.

При обявите за екскурзии или наемане на къща първото правило, което потребителят трябва да спази, е не да провери дали фирмата има свой сайт, а дали тя има лиценз за дейността, която предлага. Това става с едно кликване в сайта на Министерството на туризма.

Второ правило е преди да подпишете договор, в офис или пратен по интернет, внимателно да го прочетете. Проследете задължително дали в него името на фирмата е написано по един и същи начин навсякъде, фигурира ли ЕИК и дали поставеният печат е на същата фирма, напомнят от МВР.

Трето и най-важно правило е начинът на плащане. Туроператорите трябва да имат регистрирани фирмени банкови сметки. Това означава, че титуляр на сметката е името на фирмата, в никакъв случай тя не следва да е на управителя или на когото и да било друг служител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай