Сряда,

Задържаха над 200 хил. евро за ден

От: Стандарт -
Задържаха над 200 хил. евро за ден
A
A
A

206 515 недекларирани евро в пътници на митническите пунктове Капитан Андреево, Лесово и „Летище София - пътници“ задържаха митничарите при три отделния случая в рамките само на ден, съобщи Агенция "Митници".

На ГКПП „Капитан Андреево“ 65 000 евро с левова равностойност 127 128 лв. били открити в абтобус с турска регистрация, идващ от Румъния и пътуващ в посока Турция. Автобусът пристигнал на граничния пункт на 26 февруари, малко преди полунощ. Шофьорът и пътниците съобщили, че не пренасят стоки или валута за деклариране, но за превозното средство било подадено искане за щателна проверка. В раницата на един от пътниците, между личния багаж, е открита полиетиленова торба с пачки с евро в различни купюри.

Недекларирани 104 600 евро с левова равностойност над 200 000 лв. откриха митнически служители и на Митнически пункт Лесово при проверка на напускащ страната лек автомобил.Колата с българска регистрация е пристигнала на пункта за изход към Турция на 26 февруари. Автомобилът е управлявал български гражданин, придружен от двама пътници - турски граждани, единият от които със статут на постоянно пребиваващ в България. Пред българските митнически служители тримата заявили, че нямат нищо за деклариране. Служителите от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ обаче селектирали автомобила за проверка. Така при личен преглед на трите пътуващи лица в автомобила, митническите служители открили в пачки по джобове на дрехите им внушително количество контрабандно пренасяна валута.
15 000 евро са открити у шофьора на автомобила. Други недекларирани 25 200 евро е пренасял единият от пътниците в автомобила. Срещу двамата са съставени актове за нарушение на Валутния закон. Най-голямата сума контрабандна валута - 64 400 евро, е открита в джобове на третия пътник, постоянно пребиваващ в България. Срещу него е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Елхово. Работата по случая продължава, недекларираната валута е иззета.
 
В същия ден, 26 февруари, служители от митнически пункт „Летище София - пътници“ откриха и над 36 000 евро при проверка на пътник - български гражданин, пристигнал с полет от Израел. Митничарите установили, че в джобовете си мъжът пренася 36 915 евро. Отритата валута е иззета, съставен е акт установяване на административно нарушение.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички