Понеделник,

Внимание - търгуват с опасна хранителна добавка

От: Редактор -
376
Внимание - търгуват с опасна хранителна добавка
A
A
A

Нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща йохимбин - съставка, забранена от две години в България, въртят мними търговци в мрежата.  Тя се използва предимно от спортисти и атлети за отслабване, но е популярна и сред потребителите, сигнализират будни граждани. 

Онлайн могат да се открият няколко сайта, които предлагат добавката, при опит да се поръча обаче се оказва, че тя всъщност не е налична. Активната съставка в нея се извлича от кората на растението йохимбе, където е разпределена неравномерно. Това не позволява контролирана дозировка в крайния продукт.

Страничните ефекти, които причинява съставката също са спорни. Докато някои експерти при правилен прием и здрав организъм -  тя не е по-различна от други хранителни добавки, от Българската агенция по безопасност на храните смятат, че в големи количества тя причинява проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертонични кризи, тревожност и напрегнатост на организма, предава БНТ. 

Йохимбинът е забранен официално на ниво Европейски съюз (ЕС) през 2019 г. Регламентът влиза в сила на 13 май 2019г. и оттогава на територията на ЕС е забранено влагането му в храни и хранителни добавки. 

Според уелнес експертът Тихомир Велев подобно решение е твърде крайно. "Йохимбинът е като всяка една друга хранителна добавка.  Дозата прави отровата и със всяко едно нещо може да се прекали и да се злоупотреби до степен, която да е опасна за живота ни. Важно е да се отбележи и че тези странични ефекти не се наблюдават при всички хора.", подчерта той.

Добавката се оказва налична само в един сайт, от който вече е изтеглена и унищожена от санитарната агенция. На всички сайтове, на които има обява за предлагане на йохимбин са връчени предписания, за да се коригира съдържанието.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com