Внимание: Месинджър от приятел може да е фишинг

Нова измама се разпространява през Фейсбук, не се подлъгвайте да отваряте линка

Внимание: Месинджър от приятел може да е фишинг | StandartNews.com

"Мисля, че се появяваш в това видео. Впечатлен съм". Ако получите месиндъжр от ваш приятел във фейсбук с такъв текст, да знаете, че е измама. Фишингът, който активно се разпространява в последните седмици, не само носи вируси, но може и да вземе контрол над банковата ни сметка, обясняват специалисти по кибер сигурност.

В измамата неволни съучастници стават приятелите ни, тъй като получаваме от тях съобщение с линк, където ни приканват да го отворим, защото във въпросното видео ни има нас самите, пише "Марица".

„В събота получих такова съобщение от моя много близка приятелка. Дори бях напът да го отворя, защото нямаше логика да е измама. В последния момент обаче се отказах. Замислих се, че заради коронавируса почти не ходя никъде, а още по-малко имам записвани видеа“, разказва Ива.

Експерти по киберсигурност обясняват, че подобни съобщения съдържат вирус и би било грешка, ако се изкушим да ги отворим. „Линкът се разпространява благодарение на неразумността на човека, който го е отворил. Така той се задейства и взима контрол над профила му, като започва да се саморазпраща до приятелите му. Така, ако сте пускали реклами във Фейсбук например, измамниците вече имат достъп до банковата ви сметка - могат да пуснат големи реклами на ваше име и т.н.“, обясняват експерти.

Според Любомир Тухлев, експерт по киберсигурност, хакерите, които разпространяват фишинга, може да не са у нас. Вероятно става въпрос за сървъри в Азия, каза Тухлев по Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай