Вкарали в сок телефон на Банев в ареста

Срещу закрила руснаците искали от арестувания бизнесмен да основе партия, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев

Вкарали в сок телефон на Банев в ареста | StandartNews.com

В кутия от натурален сок била вкаран телефон на Николай Банев в ареста. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за bTV, като поясни, че чрез въпросния телефон се е свързвал с руски лобисти.

"Господин Банев не може да предизвика съчувствие в мен, защото в кутията му за натурален сок преди дни беше намерен телефон. След като се изкара комуникацията, се вижда общуване с руски лобисти. Те му предлагат сформиране на евраазийска народна партия в България. Срещу това той иска политическо убежище за себе си и децата си. Това е предателство към собствената държава. Телефонът е намерен от съответните служители на министерството на правосъдието. Направена е експертиза. Това се е случило преди 10 дни", обяви Гешев.

"Обещавана му е адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война срещу прокуратура се говори, като се споменава и името на един конкретен роден журналист, който да започне всичко това", разкри Гешев.  

"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. при определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще ѝ бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието“, заяви той. Гешев уточни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.

Относно самия арест на Банев във Франция Гешев коментира:

"Баневи ги бяхме обявили за издирване доста преди да бъдат задържани. Ние сме осъществили определена процедура по издирване. Не се занимавам с екскурзиите на обвиняемите. Другият вариант беше да чакаме да си дойдат, ако те не си дойдат, щяхте да кажете "Защо не ги задържахте във Франция“, като ги знаехте къде са”.

Прокурорът потвърди, че изнесените в медите срс-та по делото срещу Десислава Иванчева, според наблюдаващите прокурори, съответстват по делото.

"Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това.

Подадената жалба на Десислава Иванчева в съда в Страсбург не означава, че България ще бъде осъдена. На въпрос как ще коментира условията в ареста, в който беше държана Десислава Иванчева, Гешев отговори, че тя има право да се защитава по всякакъв начин.

По отношение на ареста на Иванчева се развива една медийна фиксация. Дали задържаните ще са с белезници или не, решава съдът. За това няма отношение прокуратурата. Зад Иванчева стои една политическо-медийна групировка, която я защитава активно“, каза още той и посочи, че в ареста всички са в еднакви условия.

Иван Гешев обясни, че скоро се очаква да бъде екстрадиран от Турция Димитър Желязков – Митьо Очите, като обаче предстоят още няколко процедури, сред които и лично президентът Реджеп Ердоган да даде разрешение.

"Турският съд вече е дал съгласие за екстрадиция. След това министърът на правосъдието, вътрешният, външният министър, а накрая и президента Ердоган. Такава е процедурата. Нали не мислите, че можем да даваме зор на Ердоган", обяви Гешев.

Гешев коментира и случая със семейство Арабаджиеви, като обясни, че кога това, ще бъдат открити, е въпрос на конкретни полицейски служби от други държави.

"По последна информация те бяха във Франция, но оттам не ги установиха. Няма данни дали са напуснали Франция или Европа. Това, че се крият означава, че ги е страх е от правосъдието. Ако нямаше проблем, никой нямаше да се крие", заяви той.

Заместникът на главния прокурор коментира и излязлата информация, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС делегатите са били подслушвани. По думите на Гешев това е фалшива новина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай