Върховните магистрати гледат дело срещу Баретата

Върховните магистрати гледат дело срещу Баретата | StandartNews.com

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа днес делото срещу Златомир Иванов - Баретата и още 20 души, обвинени за организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици, съобщава БГНЕС.

Делото стига до върховната трета инстанция след протест и жалби на част от подсъдимите срещу решението на Софийски апелативен съд (САС) от август миналата година, с което частично бе изменена присъда на Софийски градски съд (СГС). В протеста на прокуратурата пред ВКС се иска отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане, с цел увеличаване на наказанията на осъдените подсъдими и осъждане на оправданите подсъдими.

И подсъдимите с жалбите искат също отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане, алтернативно оправдаване на подсъдимите или намаляване на размера на наказанията им.

Припомняме, че през август миналата година Софийски апелативен съд намали присъдата на Баретата от 8 години лишаване от свобода на 6 и половина години. Други трима от престъпната група, станала известна като "Фирмата", също са с по-леки присъди. Вместо 3 години и 6 месеца Марин Велчев ще лежи в затвора 3 години. Росен Иванов ще прекара 9 месеца в затвора. Първоначалната му присъда беше лишаване от свобода за 1 година. Стоян Дичев ще бъде преместен в затворническо общежитие от открит тип и при първоначален общ режим на изтърпяване. Наложената му присъда от Софийски апелативен съд беше една година и шест месеца лишаване от свобода в затвор при строг режим. Софийският апелативен съд потвърди останалите присъди, които бяха издадени от Софийски градски съд на 13 февруари 2012 година. Според тях Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Коста Трифонов ще са лишени от свобода за по пет години. Присъда от три години затвор получи Борислав Секулов, а Кирил Атанасов бе осъден условно на три години лишаване от свобода. Той е с променена присъда от пет години изпитателен срок и глоба от 20 000 лева. Васил Колев получава присъда от една година и шест месеца лишаване от свобода. Богдан Василев и Мартин Горески се разминаха с по 1000 лева глоба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай