В Йемен задържаха българин по подозрение в тероризъм

В Йемен задържаха българин по подозрение в тероризъм | StandartNews.com

Сана. Български гражданин е арестуван в Йемен по подозрение за връзка с терористи, съобщи БТА, позовавайки се на съобщение на йеменското министерство на вътрешните работи, цитирано от националната информационна агенция Саба.

Българинът е арестуван заедно с други двама чужденци – от Белгия и от Сомалия. Тримата са на възраст между 22 и 48 години, без да се уточнява кой на колко е. Чужденците са били задържани от полицията в столицата Сана в сътрудничество с обществен комитет. У един от задържаните са били открити документи, сочещи контакти с групировката „Ал Кайда", уточнява ТАСС.

Посолството ни в Йемен проверява полицейските участъци в столицата Сана, в търсене на задържания по подозрения в тероризъм българин, съобщи бТВ, цитирайки временно изпълняващия длъжността посланик Иван Костадинов, който потвърди, че такъв случай действително има.

През последните дни в страната е имало атентат, при който са били убити 40-50 души, което е провокирало акция на йеменските власти. При нея са задържани общо 80 чужденци, но у тримата, за които съобщиха световни агенции - българин, сомалиец и белгиец, са открити брошури, свързани с „Ал Кайда".

Миналата година йеменските сили за сигурност започнаха кампания срещу терористичната мрежа. Основната дейност бе в южната част на страната, където "Ал Кайда" контролираше няколко града. САЩ съдействат на Йемен, като американски безпилотни самолети нанасят удари по позиции на екстремистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай