Цяла година полицейски шеф взимал подкупи за нелегални мигранти

Задържаният служител на реда е получавал финансови облаги - по 2-3 хиляди евро

Цяла година полицейски шеф взимал подкупи за нелегални мигранти | StandartNews.com

Прокурори разкриха тази сутрин как е действала схемата, заради която за подкуп беше задържан полицейски шеф от ОДМВР-Разград, който отговаря за отдел "Миграция".

Имаше съвместна разработка на ДАНС и "Вътрешна сигурност", в резултат на която се събраха данни, че поне от 1 г. полицейският служител е участник в корупционна схема. В понеделник са били задържани седем души, а не пет, както беше първоначално съобщено - сред тях има преводачи и застрахователи. В рамките на разследването епизодично се появяват и адвокати. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров (на кадъра горе).

Схемата е следната - турски граждани, които не могат да се добият с визи категория D или българско гражданство, са се свързвали с жена с двойно гражданство, която намирала истински адреси на територията на Разград и Шумен. Правила е предварителни разговори на собствениците на адреси, след което ги е представяла пред шефа на отдел "Миграция" като кандидати за желаещи за визи категория D. Полицейският шеф обаче не е правил ревизия дали отговарят на условията и дали има такава уседналост и дали не е фиктивна, обясни още прокурорът.

По думите му с това задържаният началник не си е давал сметка дали не открехва завесата да влизат всякакви криминални лица на територията на ЕС, дори и терористи, след като с тази виза имат право на свободно движение в рамките на 90 дни.

Задържаният полицай е получавал финансови облаги - по 2-3 хиляди евро, тогава когато е имало много желаещи, но е получавал и по 200-300 евро на човек. Поне 100 човека са се възползвали в схемата, която действа от най-малко година назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай