Терористът от Нова Зеландия спал и в София

Наел кола с истинските си документи, посетил хотел на „Цариградско шосе”

Терористът от Нова Зеландия спал и в София | StandartNews.com
  • Наел кола с истинските си документи, посетил хотел на „Цариградско шосе”

28-годишният австралиец Брентън Тарант, който атакува две джамии в новозеландския град Крайстчърч и уби 49 души, бе обвинен в убийство. От българското Министерство на вътрешните работи, заявиха, че няма данни той да е развивал дейност, свързана с тероризъм, по време на престоя си у нас.

Първите си стъпки на българска земя австралиецът прави на 9 ноември миналата година. Щом каца на летище София, наема с истинските си документи за самоличност автомобил, който ползва през целия престой у нас. От фирмата, отдала колата на Брентън Тарант, разбрали вчера, че са работили с необичаен клиент.

„Не знам кой колега е дал колата, защото не ни дават вътрешна информация. Доколкото знам я е взел за горе-долу седмица”, обясни Пламена Петрова, която работи в компанията за отдаване на коли под наем пред бТВ. Какъв автомобил е наел Тарант от фирмата отказаха да уточнят. Служителите не крият, че развитието на случая ги е стреснало.

„Стана ми доста неприятно за колегата, който е дал колата, защото ако аз я бях дала, бих се чувствала неприятно от факта, че съм общувала с такъв човек. Днес докато съм на работа имам задни мисли, едно на ум”, сподели още жената.

От летището Тарънт се насочил право към хотел на Цариградско шосе. Там той нощувал два пъти – първата и последната нощ на престоя си у нас. Платил е между 70 и 90 лева за нощувка. От хотела отказаха коментар.

 „До този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм у нас. Засега данните, които имаме е, че той е идвал у нас като турист. Сега се проверяват местата, където е преспивал”, каза по-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов. От изявлението му стана ясно, че терористът е спал и в Плевен.

В следващите дни мъжът обикаля исторически забележителности из почти цялата страна. Посещава и Банско. Владимир Баряков, който работи в къща-музей в града разказва, че средно по 1000 туристи на месец влизат да разглеждат, но никой не записва имената им. Мъжът от снимките в интернет не му е познат.

„Имаме камери, така че всичко може да се провери за всички посетители, камерите са включени винаги”, каза Баряков.

По думите му към момента записи не са му искани.

Службите проверяват срещал ли се е с български или чужди граждани австралиецът през седмицата, в която е бил у нас.

"Не съм далеч от мисълта за провокация, но по-скоро има някаква фиксация и върху Османската империя, и върху днешна Турция. Защото всичко оставено като съобщение, и срещу Ердоган, и срещу кмета на Лондон, показва, че е насочено срещу Турция.

Любопитно е защо Европа, защо мъсти за Европа. Защо се намесва и Балканската война". Това коментира междувременно бившият разузнавач № 1 Димо Гяуров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

Дали обаче нарочно се намесват българските имена и събития с името на терориста Брендън Тарънт? "Не ми се вярва. Още повече от известните до момента факти става ясно, че той е посетил Турция, пребивававал е там 40-50 дни. Посетил е бивша Югославия. Вероятно не е случайно, че в България е посещавал места, свързани с Руско-турската война. Всичко това обаче задава повече въпроси. Защото службите, не само българските, а и европейските, трябва да проверят с кого е общувал. Защото едва ли тази музика, тази информация е събрана само от интернет", каза още Гяуров. Възможно ли е терористът да не е вълк единак и зад него да стои някоя организация или дори разузнаване.

"На мен ми се струва, че трябва да се насочим към паравоенни организации, някакви националистически структури, които най-малкото са предоставяли информация. Защото тези пътувания изглеждат организирани", каза Гяуров.

Тези надписи ми се струват страничен фактор. Фиксацията е върху Турция. Не е случайно това негово пребиваване и призив за убийство на турския президент. И на тази основа по-скоро е общувал с някого, който му е разяснил някакви проблеми, свързани и етнически, на Балканите", каза още бившият разузнавач, като поясни, че сред жертвите в Крайстчърч има известен турски бизнесмен. Гяуров отхвърли за себе си идеята зад атентатора да стои някоя служба.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай