Четвъртък,

Таен агент хванал фалшивите ТЕЛК-ове в София

429
Таен агент хванал фалшивите ТЕЛК-ове в София
A
A
A

Таен агент хванал фалшивите ТЕЛК-ове в София.

Доказателствата за фалшиви ТЕЛК-ове в София са преки, служител на МВР се представи за клиент и мина по цялата верига на престъпната група. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследването на действаща на територията на София организирана престъпна група осигурявала ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

„Преди време казах, че прокуратурата се ангажира сериозно с така наречените измами, свързани с ТЕЛК и че тази дейност на прокуратурата няма да е кампанийна. Днешният случай мисля, че ще потвърди това, което казах преди няколко месеца. Ще повторя, с риск да стана досаден, няколко неща, които продължават да са същите в тези няколко месеца, а те са, че от държавния и от общинския бюджет изтичат десетки и стотици милиони левове, които отиват към лица, които нямат право да ползват този ресурс. Мними инвалиди получават съответните пари в резултат на получените решения на ТЕЛК всеки месец, които са в размер, който е сериозен и може да позволи едно голямо семейство да живее нормално. Като страничен продукт получават десетки, стотици може би социални услуги, които допълнително натоварват държавния и общинските бюджети почти във всички сфери“, обясни Гешев. 

По думите му тези пари изтичат като каца без дъно и не стигат до хората, които имат реална нужда от тези пари, а това са хората с увреждания. 

„Страничен резултат от всичко това е, че на гърба на държавата живеят цели семейства и общности, без да са заслужили и въобще да има причина да получават тези пари и социални услуги. Допълнително това по никакъв начин не мотивира тези хора, в някои случаи почти цели села, да полагат какъвто и да е труд. Интересното в случая е, че това, за което си говорим и което по някои дела сме доказвали с косвени доказателства, тук ще бъде доказано с преки“, каза Гешев. 

Заместник-главният прокурор уточни, че служител на МВР се е представил за клиент на организираната престъпна група е минал по цялата верига. 

„Платени са сумите, осигурени от МВР, които по определен начин са приобщени по делото като доказателства. Този служител на МВР си е платил капаро, крайна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50 % нетрудоспособен“, посочи Гешев. Той обърна внимание, че служителят на МВР е напълно здрав. 

Той допълни, че колегите му от ГДБОП са установили над 100 такива случая, извършени от тази организирана престъпна група.

„Вие ще ни питате колко вероятно такива случая общо може да е извършила тази група, никой не може да ви каже. Реално колко са извършени и колко са минали по този канал, да го наречем престъпен, никой не може да каже. Това е още едно потвърждение на всичко това, което ви казах за десетките и стотици милиони левове, които изтичат в посоки, но не в правилните. Ние не сме съвсем бедна държава, просто се разхищава обществен ресурс“, изтъкна още заместник-главният прокурор. 

Иван Гешев допълни, че по случая е работено добре с ГДБОП.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички