Срам! Войната в Украйна роди нов вид ало-измама

Мишена са хора от всякаква възраст - както млади, така и пенсионери

Срам! Войната в Украйна роди нов вид ало-измама | StandartNews.com

Телефонните измамници отново са в крак с времето. Заради войната в Украйна те вече са пуснали в действие нова измамна схема, която залага на солидарността и състраданието, научи "Марица" от свои източници. Схемата е следната - измамникът звъни, а когато жертвата вдигне, започва да говори с руски акцент и да плаче. Това веднага въздейства, а историята му - два пъти повече.

Ало измамникът влиза в ролята на украински бежанец. Разказва емоционално как е баща на две малки деца, как гърмят бомби постоянно, как къщата му била разрушена. После иска пари през сълзи, за да се добере до България. Там имали роднина, който щял да ги приюти. 

Именно на него трябва да се дадат пари, за да ги спаси - да отиде до границата и да ги прибере. Обикновено се искат между 1000 и 3000 лв., ако жертвата се хване на въдицата. "Спасителят" на "бежанците" е всъщност помощникът на ало измамника. Той отива на уговорено място, прибира парите и изчезва.

Сценарият се играе и с жена. Женски глас плаче и разказва подобна история - че е бременна и има малко дете с нея. Крият се, бягат от войната и й трябва финансова помощ да оцелее.

Жертвите са на случаен подбор, но схемата е изключително хитра предвид факта, че българите се втурват да помагат с каквото и както могат на бягащите от войната.

35-годишен пловдивчанин е една от избраните жертви на тази измама. "Звънна ми телефонът, вдигнах. Жена плаче и не спира. Казах й да се успокои. Говореше с акцент. След като уж се по успокои, започна да ми разказва, че бяга с дете от Украйна, че не са я евакуирали, че скоро ще ражда и т.н. Аз винаги съм готов да помогна. Предложих да тръгна с колата и да ги взема откъдето ми каже. Тя обаче каза, че превоз ще намери, но й трябват пари. Оттук започнах да се съмнявам. В този момент приемаш всякаква помощ, а не подбираш. 

Започнах да й задавам повече въпроси - как се казва, от кой украински град е, къде е съпругът й, как се казва детето й. Започна да пелтечи, да се обърква в лъжите си. Направо й затворих телефона. Срамота е да използват тежкото положение в момента", коментира той и пожела да остане анонимен.

Пловдивчанинът поиска да предупреди всички да внимават и да не се доверяват сляпо на подобни истории.

Мишена на измамниците са хора от всякаква възраст - както млади, така и пенсионери. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай