Смразяваща атака! Испанската прокуратура за "Барселонагейт"

Изпрани ли са 5 млн. евро?

Смразяваща атака! Испанската прокуратура за "Барселонагейт" | StandartNews.com

Всички описвани в медии през последните години информации за къщата в Барселона са част от разследването на българската прокуратура, по което тя се активизира едва след войната, която Гешев обяви на бившия премиер Бойко Борисов в средата на май и на базата на които Гешев поиска имунитета на бившия премиер.

В представените преди ден в парламента допълнителни материали, чийто обем е 600-700 страници, са добавени  и данни за произхода на парите, преводите, фирмите и хората, свързани с покупката, освен лидера на ГЕРБ.

"БОРИСОВ към момента на придобиването на имота е поддържал интимна връзка с ЙОВЧЕВА от която има дете. Тази връзка се отрича от БОРИСОВ, но са събрани доказателства, за това че той отрича отношенията си с посоченото лице, за да не бъде уличен в корупционни действия.”

Цитираният пасаж е от официален документ на Прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от СГП. Става дума за имот за 2,9 млн. евро в Барселона, придобит с цел там да живеят Йовчева и нейното семейство. Информацията за тази къща беше разкрита още през 2016 г. в записите Яневагейт, а няколко години по-късно каталунската полиция започна разследване.

На база това разследване е и внесеното искане за сваляне на имунитета на бившия министър-председател.

Прокуратурата иска да обвини Борисов като подбудител и помагач в съучастие с други лица за купуването на къщата и останалите инвестиции чрез прикрити сделки със средства, чийто произход е престъпен, пише "Дневник".

В документите прокуратурата е записала директно, че Борисов като премиер е осигурил парите за луксозната къща в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка, и общото им дете, на което той не е дал бащинство.

Проблемът в действията на бившия премиер, според разследващите, е, че той не е разполагал с официални доходи, с които да направи инвестицията в Испания.

Те твърдят, че в хода на разследването е установено, че парите за покупката на къщата в най-скъпия квартал на Барселона са минали през фирмата "Тера Тур Сервиз" ООД (управлявана от човек с фамилия Петков, зад която, и според разследващите и според медийни публикации, стои Златев, а той не е опровергал това) и са стигнали до купувача Александър Чаушев.

Непосредствено след купуването на имота на 19 март 2013 г., той е апортиран в испанско търговско дружество, в което управител е Йовчева, а след това нейният баща.

Разпитаният Петков първоначално заявил, че покупката е с инвестиционна цел, но след това сменил показанията си и заявил, че имотът щял да се ползва като хотел от служителите на фирмата, които щели да идват на обучение в Барселона.

Разследващите в Каталуня обаче са установили, че имотът е обитаван от Борислава Йовчева и малолетната й дъщеря Ема. Според разследващите къщата е купена, за да се осигури луксозен живот на двете, а действителният източник на средствата е Борисов.

"За двамата е установено чрез разпити на свидетели и твърдения в медиите, че са имали интимна връзка, а баща на детето е Борисов" - твърдят прокурорите черно на бяло. Няма официална информация на какво базират това твърдение.

Те посочват, че Борисов отрича, тъй като няма легални доходи за покупката на къщата и издръжката на Йовчева. Във връзка с това прокурорите твърдят, че са изградили версия за извършвани корупционни престъпления от бившия министър-председател. Тези твърдения се съдържат неведнъж във внесените в парламента документи, посочват източниците на "Дневник".

Разпитаният като свидетел Чаушев, който нееднократно твърдеше в българските медии, че къщата е негова, е заявил, че бил помолен от "Тера тур сервиз" да купи имот с техни средства и за тяхна сметка. И той го направил с пари на фирмата, но всъщност предоставени от Борисов, пише в прокурорското искане на имунитета му.

Чаушев твърди, че е бил посъветван от испански адвокати да апортира имота в местно търговско дружество. Така имотът влязъл в NUMIN INVEST с първоначален собственик и управител Борислава Йовчева, а след това баща й Георги Йовчев, срещу управление и право на ползване с покриване на разходите.

Разследването посочва Йовчева и баща й като съдружници и управители на фирмите NUMIN INVEST и EMA BGS с активи от близо 5 млн. евро, които нямат реална дейност и произходът на средствата им е неясен. Испанските разследващи са установили, че дружествата получават сериозни финансови инжекции от чужбина. И двете са били на загуба, но са купили "Порше", ползвано от Йовчева. Тези данни се съдържаха и в доклада от Испания, за който се разбра при получаването му от българските власти преди година.

Фирмата EMA BGS е управлявана от Йовчев и е увеличавала капитала си два пъти, като е получавала траншове от кипърската офшорка "Палмс ентърпрайсиз оувърсийз" с пълномощник Йордан Христов, който се ожени за Йовчева, когато скандалът "Барселонагейт" гръмна в България, а след това се разведе с нея. В право на отговор за "Дневник" през септември 2020 г. Христов отрече да има нещо общо с офшорката и определи втория си брак като грешка.

По неофициална информация на каталунската полиция случаят е арихивиран и всички данни за купената с пари от офшорка къща са изпратени на българските власти преди година. Срещу бащата на Йовчева е имало разследване за пране на пари, което също е изпратено в България.

Имало е поръчка за разследване, която е извършена и изпратена на българската прокуратура, потвърждават от Испания неофициално. Според тях прехвърлянето на делото от Испания в България е станало след дипломатическа уговорка и защото евентуалните престъпления, предхождащи прането на пари, са извършени в България.

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС и приложени къв делото. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай