След дръзка кражба, проверяват онлайн кредитирането

Голяма част от получената сума е била проиграна на хазарт с онлайн залози

След дръзка кражба, проверяват онлайн кредитирането | StandartNews.com

Властите съобщиха вчера за разкрита дръзка измама с онлайн кредити. Младо семейство от Стара Загора с едногодишно дете измами свои близки като изтегли кредити за 90 хиляди лева от тяхно име чрез кражба на самоличности.

Двойката заснемала свои семейни приятели под предлог, че ще им прави шеговити колажи. Снимали и личните им документи. После с данните кандидатствали пред 9 банкови институции за отпускане на онлайн кредити. Парите прехвърляли по свои сметки, след което ги теглили.

Голяма част от получената сума е била проиграна на хазарт с онлайн залози. С друга част от парите партньорите си купили кола.

Пострадалите са бивши съученички на жената.

Прокуратурата, заедно с БНБ, проверява как се е стигнало до измамата и има ли пропуски в системата за онлайн кредитиране. Това обяви пред Нова телевизия говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. По думите му семейството вече е направило самопризнания.

„Имаме проведени кореспонденции с всички 9 банки, както и с БНБ, за да се провери дали лицата имат кредити, как се случва тази процедура, с която очевидно могат да бъдат извършени тези банкови операции“, коментира Илиев, цитиран и от бТВ.

При подобно теглене на заем не се изисква физическо присъствие, всичко става онлайн и чрез мобилен телефон, допълни говорителят на прокуратурата в Пловдив.

Хората да бъдат внимателни на кого дават личните си документи и карти, включително и на близки хора, допълниха от обвинението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай