Скандал. Съдим HBO за 600 бона

Мюзикаутор завежда дело за три филма

Скандал. Съдим HBO за 600 бона | StandartNews.com

Музикаутор завежда три дела срещу HBO Europe и HBO България на обща стойност малко над 600 хиляди лева, заради това, че излъчват филми без уредени права за музиката в тях.

Това обявиха от Сдружението за колективно управление на авторските права у нас. Всеки от исковете е за 210 000 лв., а това се случва след като повече от 5 г. се опитват да уредят взаимоотношенията си.

Според Музикаутор загубите за авторите и композиторите, чиято музика е звучала и продължава да звучи във филмите по HBO GO, са на стойност между 500 000 и 1 000 000 лева.

Ощетени са и български творци – като например авторите на музиката на филмите „Възвишение”, „Диви и щастливи” и „Love.net”, които се излъчват на платформата, заяви изпълнителният директор Иван Димитров.

„Нарастващият брой потребители на HBO GO е видим. Трябва да избегнем в тази тежка ситуация за творците, те да не получават дори указаното по закон“, посочи българският композитор и председател на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

Адв. Мариана Андреева информира, че материалният интерес по делата е за над 600 хил. лева – по 210 000 за всеки един от операторите, с които HBO Europe/ България има договори, и допълни:

„Има известен символизъм в това, тъй като в 21-ви век тази услуга, която набира все повече скорост и която е част от ежедневието ни, в музикалната си част остава нелицензирана“. „Авторските възнаграждения се дължат на правоносителите по закон“, подчерта Ясен Козев. Той каза, че услугата HBO GO се лицензира навсякъде освен в България, което прави страната ни отново прецедент.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай