Шаран брал царевица, за да стане полицай

Остап Бендер от Враца набирал "канарчета" на стадиона

Шаран брал царевица, за да стане полицай | StandartNews.com

"Момчета, аз имам контакти, мога да ви уредя на работа в МВР, без да се потите на тестовете". С такива обещания управител на софийска консултантска фирма се опитал да подмами мераклии за служби в полицейски управления и във врачанската дирекция. След залавянето му местните лепнаха на "лобиста" прякора Красьо Черничкия 2.

Остап Бендер от Враца набирал мераклиите за работа в МВР на местния стадион. Солидният на вид мъж се появил там по време на изпитите за физическа издръжливост. Започнал да прави совалки от кандидат на кандидат и да им предлага офертата си. 54-годишният столичанин ги навивал да подпишат договори, според които той като посредник им гарантирал да им уреди максимален брой точки на провежданите изпити за назначаване на работа в МВР. За да влезе в сила контрактът, всеки, който иска да се намърда по втория начин на поста, трябвало да брои девет стотака. В документа имало и клауза, че след като мераклията вземе трудов договор, ще трябва да се доразплати с лобиста с още два бона.

Далаверата обаче е пресечена още на стадиона в сряда, вероятно поради изтичане на информация на някой от кандидатите. Служители на Икономическа полиция във Враца реагирали на сигнала и сгащили последователя на Остап Бендер, докато той продължавал да играе театрото. При обиска на колата му, паркирана пред спортното съоръжение, униформените намерили достатъчно улики за нерегламентираната дейност на посредника менте. От автомобила са иззети списъци на кандидати за работа в силовото министерство и купища проектодоговори.

Управителят на консултантската фирма е напуснал стадиона с белезници. Оказва се, че той е набирал "канарчета" в цялата страна. Един от завлечените от него се обади след публикацията на "Стандарт", за да разкаже как е изпързалян. Човекът явно е "тежък" случай, защото е късан поголовно на всички тестове в няколко града, въпреки че си платил да ги изкара. Измамникът обаче винаги го успокоявал и му предлагал да опита пак на друго място. Междувременно в разгара на кампанията по прибиране на реколтата го завел в селото си и го накарал да бере царевица. Наивникът дори му давал автомобила си, за да може "благодетелят" му да си върши разни работи. Мошеникът завел мераклията за полицай и в софийско кафене, където посредникът му довел психолог, който да го консултира за теста. За тази допълнителна услуга кандидатът за работа в МВР доплатил още известна сума.

Човечецът вече е разбрал, че е попаднал на мошеник. Убедил се е също така, че по този начин не може да се пробие в системата, и съжалява, че се е набутал с много пари и си е загубил времето. Той твърди, че има и още шарани като него. Разбрал, че един от тях е вършил още по-тежка ангария на посредника. Него той не карал да му прибира кукуруза, а го хванал да разпръсква оборски тор в градините му.

Минали през стъргалото на изпитите за служби в полицията са категорични, че няма никаква опция някой да се промуши, без да ги е издържал наистина. Комисиите са големи, разнородни, с членове от столицата и провинцията, и се провеждат на различни места, разказаха те.

От Окръжната прокуратура във Враца съобщиха, че в Икономическа полиция е образувана преписка срещу измамника. Срокът за приключване на разследването е един месец. Мошеникът пък е престоял едно денонощие в ареста и вече е на свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай