С един куршум килърът убил Петров и ранил Мирослава

Такива патрони са забранени у нас

С един куршум килърът убил Петров и ранил Мирослава | StandartNews.com

Аутопсията на Алексей Петров и резултатите от нея са приключили, съобщава БТВ, като се позовава на свои източници.

Петров е уцелен два пъти с автомат – в тялото и в главата. Става дума за специални муниции или така наречените хидрошокови патрони, сочат данните от експертизата.

Единият от куршумите, с които е улучен Алексей Петров, е минал през тялото му и е ранил вървящата успоредно с него Мирослава Михайлова. Това съобщават източници от разследването, цитирани от „Телеграф“.

С другия куршум Петров е уцелен в главата, в областта на окото.

Състоянието на жената вече е стабилизирано, съобщиха от „Пирогов“, където бе настанена след стрелбата на Витоша в сряда.

Според първоначалните данни Петров и Михайлова са вървели сами по пътеката, а охраната на бившия съветник в ДАНС е била на метри зад тях.

Точно при изстрела обаче телохранителите не са имали пряка видимост, което допълнително е улеснило наемника. Той е бил с екипировка на байкър, за да не буди подозрение, тъй като този район на Витоша е едно от популярните места за планинско колоездене.

Така стрелецът можел да прикрие лицето си, като се дегизира с очила тип маска, боне и шапка или каска, каквито са характерни за маунтин байк.

Знае се, че килърът е успял да се приближи достатъчно близо и да стреля, а след това бързо се е изтеглил. Информацията, че е използвал велосипед за бягството си, не бе официално потвърдена. МВР все още не дава никакви официални подробности по знаковата екзекуция.

Макар и ранена, Мирослава Михайлова е събрала сили и е подала сигнал на 112 около 12,20 часа в сряда. Тя запазила съзнание около половин час и е успяла да даде точно описание на стрелеца.

От прокуратурата потвърдиха, че като свидетели се разпитват мъж и жена украински граждани. Те са били на разходка по това време също в района на заслона „Бай Кръстьо“.

По неофициална информация чужденците са видели Михайлова да пълзи по пътеката към павирания път за хижа „Алеко“. Оказали са й помощ, дали са й телефон, за да позвъни на полицията.

Думите й към оператора на 112 били: „Убиха Алексей Петров“, след което описала точното местонахождение.

По случая показания са дали и бодигардовете, които обяснили, че Петров предпочитал да се движат на разстояние, за да не слушат разговорите му с треньорката по тенис.

Разследващите установяват и каква е била близостта между нея и Петров при стрелбата, за да бъде жената поразена от куршума, излизащ от тялото на бившия командос.

Полицията проверява и информация, че извършителят и неговият помагач са напуснали София в посока Монтана, като са минали през прохода Петрохан.

Няма информация дали изпълнителите на мократа поръчка са чужденци, но се смята, че още същия ден стрелецът е успял да напусне пределите на страната.

В публичното пространство версиите стават все повече - смърт заради влияние в политическия сектор, в службите или амбиции в икономическата сигурност, коментира медията.

Справка:  Т.нар. хидрошоков патрон е куршум с кух връх, който има вдлъбнатина или кухина във върха си, който да предизвика разширяване при навлизане в обекта, за да се намали проникването и засегне повече тъкан, докато преминава през целта.Куршумът с кух връх след сблъсък с жива тъкан вследствие на експанзивната кухина на върха увеличава диаметъра си веднага след проникване в целта, като по този начин увеличава увреждането на тъканите и шока или загубата на кръв, както и остава в раневия канал, като по този начин прехвърля цялата кинетична енергия върху целта (докато част от енергията ще остане в куршума, ако той е преминал през нея). И двете цели са за да се увеличи възпиращия ефект. 

Хидрошоконите патрони са забранени в България и не е "здравословно" оръжието да се носи с такива, казват експерти.  Според ЗКВВООБ са забранени за продажба на цивилни лица мунициите с повишен смъртоносен ефект и тези със стоманен сърдечник.

Но въпреки забраната за военна употреба, куршумите с кух връх са най-често срещаните видове куршуми, използвани от цивилни и полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай