Руски хакери удариха сайта на парламента, ето подробности за атаката

При опит за зареждане сайтът на парламента вече се зарежда, макар и трудно

Руски хакери удариха сайта на парламента, ето подробности за атаката | StandartNews.com

Уеб сайтът на Народното събрание не работи. Предполагаемата причина е руска кибератака от тип Distributed Denial of Service (DDoS). Такава информация разпространи в социалните мрежи депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев, позовавайки се на руски Телеграм канал.

При опит за зареждане сайтът на парламента вече се зарежда, макар и трудно.

Според цитираната публикация в Телеграм канала, причината за атаката е решението на България да предостави 100 единици бронирана техника на Украйна.

Какво представляват DDoS атаките?

Разпределената атака за отказ на услуга (DDoS) е насочена към уеб сайтове и сървъри, като прекъсва мрежовите услуги. DDoS атаката се опитва да изчерпи ресурсите на приложението. Извършителите зад тези атаки наводняват даден сайт с фалшив трафик, което води до лоша функционалност на уеб сайта или до пълното му преминаване офлайн.

Как работят DDoS атаките

По време на DDoS атака, поредица от ботове, или ботмрежа, наводнява уеб сайт или услуга с HTTP заявки и трафик. По същество множество компютри атакуват един компютър по време на атака, като избутват легитимните потребители. В резултат на това услугата може да бъде забавена или прекъсната по друг начин за определен период от време, според обяснение на Microsoft.

Възможно е хакерите също да могат да проникнат във база данни по време на атака, като получат достъп до всякакъв вид чувствителна информация. DDoS атаките могат да използват уязвимости в защитата и да бъдат насочени към всяка крайна точка, която е достъпна публично, чрез интернет.

Атаките с отказ на услуга могат да траят часове или дори дни. Тези киберзаплахи могат също да причинят множество прекъсвания по време на една единствено атака. Както личните, така и служебните устройства са техен обект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай